image
Sursa foto: captură video

Drama unei tinere de 25 de ani, din Călărași, care suferă cea mai gravă formă a diabetului zaharat

O tânără din raionul Călărași suferă de o boală care a lăsat-o practic fără vedere. În copilărie, a fost diagnosticată cu cea mai gravă formă a diabetului zaharat. Acum, are nevoie de multe preparate, teste și ace pentru insulină. Deoarece pensia este mică, nu întotdeauna și le poate cumpăra.

Autoritățile văd altfel lucrurile: fata primește prea mulți bani, ca să mai obțină încă un sprijin financiar.

Veronica Vameş are 25 de ani și suferă de diabet zaharat din fragedă copilărie. Medicii i-au stabilit diagnosticul pe când avea patru ani.

Nu a apucat să lucreze undeva, pentru că vederea a început brusc să-i scadă. Acum vede doar cu ochiul drept, la care a avut patru operații.

Problema cu vederea nu este singura consecință a bolii.

Din pensia sa pentru dizabilitate, peste 1.600 de lei, majorată recent cu aproape 100 de lei, îi ajunge doar pentru măsurarea glicemiei și ace pentru insulină.

Veronica Vameș spune că folosește cam cinci teste pe zi, iar acul pentru insulină îl folosește de mai des.

Tânăra spune că s-a adresat la asistenta socială din sat, solicitând ajutor material lunar, însă de fiecare dată a primit refuz. La rândul său, asistenta socială ne-a spus că Veronica Vameș trebuie să completeze până la urmă o anchetă, dar pentru că pensia îi este mare, sunt puține șanse ca ea să mai primească alți bani.

Totodată, i s-a propus să scrie o cerere pentru o alocație, care se dă odată pe an și doar pentru mâncare sau alte lucruri, dar nu medicamente, de care Veronica Vameș are, de fapt, nevoie cel mai mult. Pe șeful Direcției Asistență socială și Protecție a Familiei din Călărași, Tudor Enachi, l-am găsit la Consiliul Raional, iar pentru că se grăbea la o ședință nu am reușit să discutăm. La sediul direcției, în biroul șefului serviciu prestații sociale ni s-a spus...

Asistenta socială ne-a spus cât a constituit indemnizația pentru căldură.

Ana Tiulenev ne-a mai comunicat că tânăra a primit, în 2016, când a avut prima operație la ochi, 1.500 de lei și mai apoi încă 2 mii de lei.

Potrivit datelor oficiale, numărul celor bolnavi de diabet zaharat crește de la un an la altul. Astfel că, în 2017 au fost 105 mii de bolnavi, cu peste opt mii mai mulți decât în anul precedent. 20 la sută dintre bolnavi au diabet de tip 1, iar potrivit Ministerului Sănătății, acești oameni vor primi în curând, pe zi, câte trei teste gratis pentru măsurarea glicemiei. Nu se știe însă când se va întâmpla acest lucru.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: