image
Sursa foto: basarabia.md

Ex-ministrul Agriculturii, învinuit de corupție, și-a vândut casa de milioane

Ex-ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, învinuit într-un dosar de corupție, și-a vândut casa de milioane de lângă pădurea Durlești.

Potrivit anticoruptie.md, imobilul cu suprafața de cca 300 de metri pătrați, situat la o distanță de circa 200 de metri de la pădurea din Durlești, a fost scos în vânzare la începutul lunii aprilie 2019, cu prețul de 270 de mii de euro.

Dosarul în care este cercetat Grama în instanță la etapa cercetării judiciare, a precizat pentru Anticoruptie.md, șefa interimară a Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețițor. Numele lui Eduard Grama lipsește însă din agenda ședințelor Judecătoriei Chișinău.

Imobilul care a aparținut familiei Grama timp de aproape 6 ani, este plasat pe un teren de peste 10 ari, cu saună și piscină în ogradă. În ultima Declarație de avere, pentru anul 2016, Eduard Grama a indicat că prețul casei și a acareturilor este de puțin peste 754 de mii de lei, iar a terenului de aproape 247 de mii de lei, ceia ce in total constituie cca 50 de mii de euro. Reprezentantul agentului imobiliar, care s-a ocupat de tranzacție, a precizat pentru Anticoruptie.md că la finele lunii aprilie s-a găsit și un cumpărător, care a și achitat o arvună până la perfectarea contractului de vânzare-cumpărare. Agentul a dat de înțeles că prețul inițial a fost negociat, dar a refuzat să ne comunice cu cât a fost vândută casa.

Datele cadastrale arată că Eduard Grama a procurat imobilul în credit, contra sumei de 2 mln 843 mii de lei. Într-un interviu acordat  portalului „Moldova curată”, Grama susţinea că a procurat terenul şi construcţiile care încă nu erau finisate: „Am avut un apartament și l-am vândut ca să achit creditul. Am mai primit o donație de la părinții soției mele, 500 de mii de lei, totul e foarte transparent. Am folosit banii la acoperirea creditului. Așa că mi-a rămas doar o parte din credit de achitat. Ne descurcăm”.

Eduard Grama a fost reținut la 15 martie 2017 de către procurorii Anticorupţie, fiind bănuit de luare de mită pentru înstrăinarea ilegală a 9,2 ha de teren, aflate în apropierea Colegiului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie din Chişinău. Inițial, Eduard Grama, a fost învinuit de corupere pasivă, pentru că ar fi încasat sume în proporții deosebit de mari ce depășeau suma de 200.000 de lei, ulterior acest dosar a fost comasat cu dosarul pentru tentativa de înstrăinare a circa 38 de hectare de teren.

Printre figuranţii în dosar este şi fostul șef al Direcţiei administrarea patrimoniului de stat din cadrul MAIA, directorul CNVVC, un cercetător ştiinţific din cadrul Institutului Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare, primarul împreună cu trei consilieri ai comunei Stăuceni, un expert – evaluator de produse alimentare în cadrul Departamentului Expertize, Evaluare și Certificare a Camerei de Comerţ şi Industrie şi un antreprenor. Potrivit datelor urmăririi penale, învinuiţii ar fi luat în arendă, pe un termen de 30 de ani, terenul, iar ulterior, schimbându-i destinaţia din extravilan în intravilan, au încercat să parceleze lotul şi să-l comercializeze unor terţe persoane.

Într-un răspuns oferit CIJM de către Adriana Bețișor, Eduard Grama a ajuns pe banca acuzaților și pledează nevinovat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: