image
Sursa foto: waterall.co.uk

Tot mai multe focare de pestă porcină; Specialiştii au depistat şi un caz de rabie

Pesta porcină se răspândeşte. Astfel, specialiştii au depistat patru focare de pestă porcină africană la porci domestici şi zece cazuri de pestă porcină la mistreţi.

Focarele au fost depistate în perioada 2-15 octombrie curent.

Potrivit unui comunicat, două focare de pestă porcină la porcini domestici au fost înregistrate în raionul Ștefan Vodă, satul Palanca, un focar în raionul Ștefan Vodă, satul Crocmaz, şi un focar în raionul Cahul, satul Zârnești.

Reprezentanţii ANSA anunţă că șase cazuri de pestă porcină africană la mistreți în focarul existent în raionul Ștefan Vodă, satul Palanca, un caz în raionul Rezina, satul Tăhnăuți, unul în raionul Ștefan Vodă, satul Crocmaz, altul în raionul Ștefan Vodă, satul Olănești, şi încă unul în raionul Cahul, extravilan satul Cucoara.

Totodată, a fost depistat un caz pozitiv de rabie, la o vulpe, în raionul Ungheni.

Pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici.

Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează omul. Produce însă un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat în cadrul populaţiei de porci, iar pierderile rezultate în urma combaterii ei sunt deosebit de ridicate, atât prin costurile cu eradicarea, cât şi prin restricţiile impuse comerţului cu porci vii şi produse şi subproduse provenite de la porci.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: