image
Sursa foto: teotrandafir.com

Creştinii ortodocşi de stil vechi prăznuiesc astăzi Boboteaza; Cum folosim agheasma mare

Astăzi se încheie oficial sărbătorile de iarnă. Creştinii ortodocşi de stil vechi prăznuiesc Boboteaza, ziua în care a fost botezat Iisus Hristos în apele Iordanului. În biserici sunt oficiate liturghii şi este pregătită agheasma mare.

Credincioșii care nu pot veni într-un lăcaş sfânt pot lua apă din orice sursă, deoarece, tradiţia spune că în seara de Bobotează apa este tămăduitoare.

Se spune că agheasma tămăduieşte rănile şi este păstrată în casă pentru a avea linişte şi pace. Apa sfinţită se păstrează la loc de cinste, iar dintr-însa se gustă pe nemâncate, în fiecare dimineaţă.

Atunci când se ia agheasmă, nu trebuie să fim certaţi cu nimeni. Legenda mai spune că dacă în această zi ninge sau e ger, atunci roadă va fi bogată.

Potrivit religiei, botezul Mântuitorului are o semnificaţie aparte. La apa Iordanului, s-a arătat Sfânta Treime: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. Cerurile s-au deschis şi Duhul lui Dumnezeu s-a coborât în chip de porumbel şi a stat peste Iisus, iar Tatăl a mărturisit: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!”

De Bobotează, potrivit tradiţiei, se consumă alimente specifice: grâu fiert cu miere, iar după apusul soarelui se poate mânca şi piftie. În ajun se ţine post negru, nu se mănâncă şi nu se bea nimic, iar a doua zi se ia agheasma pe nemâncate.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: