image
Sursa foto: canacopegdl.com

Alegerile din Italia ar putea avea loc în iulie

Italia ar putea repeta alegerile chiar în iulie după ce prim-ministrul desemnat Giuseppe Conte nu a obţinut susţinerea partidelor majore nici pentru un guvern interimar, conform unor surse citate de Reuters.

Italia încearcă să îşi desemneze un nou guvern încă de la alegerile din martie iar preşedintele Sergio Mattarella l-a numit drept prim-ministru interimar pe fostul şef al Fondului Monetar Internaţional, Carlo Cottarelli până la noi alegeri, care ar putea avea loc în toamnă sau la începutului 2019, conform preşedintelui.

Totuşi, sursele Reuters apropiate de principalele partide din Italia au declarat marţi că există posibilitatea ca preşedintele să dizolve parlamentul în următoarele zile şi să organizeze noi alegeri pe 29 iulie, scrie News.ro.

Această variantă a apărut chiar după ce Cottarelli s-a întâlnit cu Mattarella marţi după-amiază şi a plecat fără să dea nicio declaraţie. El era aşteptat să îşi anunţe guvernul interimar după discuţiile cu preşedintele.

O sursă apropiată preşedintelui a declarat că Cottarelli nu a menţionat în întâlnire intenţia sa de a renunţa la mandat şi că mai are de lucrat la echipa sa de miniştri.

Partidele majore au simţit că misiunea lui Cottarelli este imposibilă şi au cerut ca parlamentul să fie dizolvat imediat.

„Probabil, Cottarelli va renunţa la mandat. Nu are sens să meargă în parlament unde nu va primi destule voturi”, a declarat un parlamentar din partidul Forza Italia, condus de fostul prim-ministru, Silvio Berlusconi.

Acţiunile bursei au scăzut semnificativ după ce repetarea alegerilor a dus la temeri din partea investitorilor că scrutinul ar putea deveni un vot privind rămânerea în zona euro.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: