image
Sursa foto: romania-insider.com

Dacian Cioloș: Frații noștri își pierd încrederea în România, pentru că ne gândim ca nu cumva să-l supărăm pe Plahotniuc

„Frații noștri de peste Prut își pierd încrederea în capacitatea României de a le susține interesele legitime, democratice și proeuropene, pentru că stăm în expectativă și ne gândim ca nu cumva să-l supărăm pe Plahotniuc, care încearcă să controleze toate instituțiile democratice din Republica Moldova”, a declarat, la RFI, președintele PLUS, Dacian Cioloș, care l-a criticat pe ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, după ce șeful diplomației române a afirmat în nume personal că organizarea de alegeri anticipate ar fi o soluție pentru Republica Moldova.

„Într-o astfel de situație, ca ministru de Externe, nu poți să exprimi o părere personală sau semipersonală pentru că tu cunoști personal un lider sau altul acolo. Eu cred că importantă acum e stabilitatea în Republica Moldova. O majoritate constituită în Parlament a format un Guvern, un Guvern în fruntea căruia este o persoană care are credibilitatea și are susținerea principalilor parteneri occidentali ai Republicii Moldova: Uniunea Europeană și Statele Unite. Sunt mai mulți lideri politici din UE, inclusiv de la Comisia Europeană, dar și din state membre importante, Statele Unite, la fel, care și-au exprimat susținerea pentru Guvernul condus de Maia Sandu”, a declarat Dacian Cioloș, citat de Plus.

În acest context, liderul PLUS a precizat că a discutat cu premierul Republicii Moldova, Maia Sandu: „Am avut și eu o discuție telefonică cu Maia Sandu și mi-a spus că Guvernul este, practic, format aproape în totalitate din miniștri din blocul ACUM. Cred că e o singură excepție, un singur ministru este de la socialiștii lui Dodon. Deci sunt oameni de încredere, oameni care vor o cale europeană pentru Republica Moldova. Avem o majoritate politică în Parlament, avem un Guvern, în fruntea Guvernului este o persoană proeuropeană, cu un program politic clar proeuropean”.

Liderul PLUS a subliniat faptul că Republica Moldova nu trebuie aruncată în haos prin organizarea de alegeri parlamentare anticipate.

„Nu văd de ce ar trebui să aruncăm din nou sau să susținem din nou aruncarea în haos a Republicii Moldova pentru a organiza alegeri anticipate, pentru că așa vrea un oligarh, care încearcă să controleze toate instituțiile în Republica Moldova și căruia, atunci când nu-i convin rezultatele alegerilor, le anulează, așa cum a făcut și în cazul alegerilor de la Primăria Chișinău”, a punctat Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș îl critică pe ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, pentru afirmația făcută în nume personal, și contrazisă apoi de MAE, potrivit căreia „alegerile anticipate din 6 septembrie nu ar fi o mare problemă”. În acest sens, Dacian Cioloș a evidențiat consecințele pe care România le suferă în plan diplomatic din cauza incapacității actualului Guvern: „Din păcate, domnul Meleșcanu de ceva vreme ocupă doar postul de ministru de Externe, dar eu nu-l văd deloc activ în interesul României. România tocmai ce a pierdut o oportunitate imensă de a fi parte a Consiliului de Securitate ca membru nepermanent. E un insucces al diplomației române după ani de eforturi pentru a obține susținerea mai multor parteneri. Prin bâlbâieli diplomatice și decizii de diplomație am pierdut susținerea mai multor țări.

Acum, frații noștri de peste Prut își pierd încrederea în capacitatea României de a le susține interesele legitime, democratice și proeuropene pentru că stăm în expectativă și ne gândim ca nu cumva să-l supărăm pe Plahotniuc, care încearcă să controleze toate instituțiile democratice din Republica Moldova. Cam ăsta e bilanțul diplomației române, din păcate, în această perioadă. Sau nu fac nimic sau atunci când fac, iată, rezultatele sunt exact pe dos decât cele așteptate”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: