image
Sursa foto: Jurnal.md

Banca Mondială se declară profund îngrijorată de proiectul privind amnistia capitalului: Va submina lupta anticorupție

Legea privind amnistia capitalului continuă să atragă criticile partenerilor de dezvoltare. După FMI, și Grupul Băncii Mondiale s-a arătat profund îngrijorat de pachetul de legi votat ieri de Parlament.

„Grupul Băncii Mondiale este profund îngrijorat de pachetul de măsuri fiscale, recent adoptat, deoarece ar putea submina angajamentul Guvernului Republicii Moldova de a lupta împotriva corupției și ar putea avea un impact negativ asupra achitării impozitelor, ceea ce va conduce la riscuri fiscale semnificative”, se spune în comunicatul Băncii Mondiale.

„Pachetul este incompatibil cu programul de reformă a politicilor susținut de Grupul Băncii Mondiale”, atenționează instituția internațională financiară.

Totodată, Banca Mondială anunță că va continua să evalueze consecințele pachetului adoptat, pe măsură ce vor fi disponibile mai multe detalii.

Pachetul de măsuri fiscale, inclusiv proiectul legii privind declararea voluntară și stimularea fiscală, a fost aprobat în două lecturi de Parlament, cu voturile deputaților PD și PPEM. Se întâmplă după ce inițiativele au fost anunțate acum două zile de la tribuna PD, aprobată a doua zi de Guvern și inclusă peste noapte și pe agenda Parlamentului.

Potrivit proiectului, persoanele fizice pot declara voluntar bunurile nedeclarate, acestea vor trebui să indice sursa venitului și să achite o taxă de 3% din valoarea bunurilor liberalizate până la 10 decembrie 2018.

Fracțiunile de opoziție au părăsit ședința Parlamentului, în semn de protest față de modul în care proiectul a fost inclus pe agendă, fără respectarea procedurilor parlamentare. Totodată, inițiativa a provocat îngrijorarea opoziției extraparlamentare.

Reprezentanții Platformei DA și PAS au atras atenția că, prin această mișcare, guvernarea urmărește legalizarea banilor furați din sistemul bancar.

Noutăţile partenerilor

comentarii: