image
Sursa foto: jurnal.md

Investițiile la Aeroport, supuse unui audit; Cum explică Vadim Brânzan întâlnirea cu reprezentantul lui Rothschild

Ministerul Economiei și Infrastructurii va comanda un audit independent privind nvestițiile și lucrările de modernizare realizate la Aeroportul Internațional Chișinău de către compania Avia Invest. Ministrul Vadim Brînzan a explicat astăzi că nu a negociat și nici nu s-a consultat cu reprezentanții companiei NR Investments Limited care a anunțat că a preluat Aeroportul.

În opinia lui Brânzan, declarațiile făcute publice de către NR Investments Ltd privind preluarea Aeroportului au un singur scop, de a pune presiune și de a vulnerabiliza poziția Guvernului în cazul unor potențiale litigii.

„Deși, posibilitatea de a ceda cotele în capitalul Avia Invest a fost blocată de Procuratura Generală, NR Investments Ltd a încheiat tranzacția prin achiziția directă a companiei cipriote Komaksavia Airport Invest Ltd. Ca rezultat, a fost obținut controlul indirect asupra Avia Invest SRL, evitându-se blocarea directă a transferului cotelor în capitalul la Avia Invest, impusă de autoritățile statului. Subliniez aici, pentru cei care au interpretat greșit, nu a fost achiziționat aeroportul, dar pachetul de acțiuni a companiei cipriote, care deține compania Avia Invest, care la rândul său deține prin contract dreptul de concesiune pentru Aeroportul Internațional din Chișinău”, a declarat Brânzan.

Ministrul Economiei a prezentat astăzi o retrospectivă în raport cu tranzacția dintre NR Investments Limited și Avia Invest.

„1. Pe data de 10 august, în calitatea mea de Ministru al Economiei și Infrastructurii am avut o întâlnire cu reprezentantul NR Investments Limited, care m-a informat despre intenția potențială de a cumpără direct, 95% din acțiunile Avia Invest, companie care deține prin contract dreptul de concesiune pentru Aeroportul Internațional din Chișinău.

2. Pe data de 19 august, împreună cu Doamna Prim-ministru, Maia Sandu, am avut o întâlnire cu reprezentantul NR Investments Limited. Am fost informați de reprezentantul companiei, că NR Investments a semnat un contract de cumpărare directă a 95% din acțiunile Avia Invest. Vreau să fie clar că nu am negociat și nici consultat cu compania respectivă. Doar am fost informați despre intenție și semnarea contractului. Despre aceste lucruri am informat membrii Consiliului Superior de Securitate.

3. Împreună cu Doamna Prim-ministru, i-am comunicat reprezentantului companiei NR Investments Limited, că autoritățile statului consideră contractul de concesiune a Aeroportului Internațional din Chișinău drept unul abuziv și potențial fraudulos. Accentuând, că acest contract reprezintă un subiect de investigație, atât în cadrul unei Comisii de anchetă, formată în Parlamentul Republicii Moldova, cât și în cadrul Procuraturii Generale.

4. Pe data de 19 august, Ministerul Economiei și Infrastructurii a fost informat printr-o scrisoare venită din numele lui Nathaniel Philip Rothschild, despre faptul că NR Investments Limited a achiziționat 95% din acțiunile companiei Avia Invest.

5. Am comunicat public aceste lucruri în conferința de presă de pe data de 20 august.

6. Am prezentat opiniei publice riscurile și oportunitățile acestei tranzacții pentru Republica Moldova. În același timp, am solicitat domnului Președinte, Igor Dodon, includerea pe agenda Consiliului Suprem de Securitate, subiectul legat de schimbarea proprietarilor companiei Avia-Invest. La fel am făcut și în cazul Gas Natural Fenosa. Toate aceste acțiuni au fost focusate pe securizarea domeniilor strategice ale statului.

7. Pe data de 23 august a fost convocat Consiliul Suprem de Securitate, unde am prezentat un raport detaliat cu toate informațiile enunțate mai sus. Mesajul pe care l-am transmis la Consiliul Suprem de Securitate a fost unul tranșant și clar: consider concesionarea Aeroportului Internațional din Chișinău drept un act abuziv, comis cu multe abateri de către fosta guvernare, în detrimentul statului Republica Moldova și a cetățenilor. Acest contract nu are nimic comun cu interesul statului.

8. Consiliul Suprem de Securitate a luat act de blocarea posibilității cedării cotelor în capitalul Avia Invest, efectuată deja de Procuratura Generală.

9. Pe data de 29 august, Ministerul Economiei și Infrastructurii a primit o scrisoare oficială, prin care am fost anunțați că, NR Investments Limited a cumpărat 100% din acțiunile KomaksAvia Airport Invest Ltd, compania din Cipru, care deține 95 la sută din acțiunile Avia Invest, astfel devenind deținător indirect al contractului de concesiune.

Ministerul Economiei și Infrastructurii anunță că va propune crearea Comisiei Naționale de Investigare a Investițiilor Strategice, cum există în multe țări europene și în Statele Unite ale Americii, care va avea mandatul direct de a investiga și bloca irevocabil tranzacții cu caracter dubios care atentează la securitatea națională.

„De ieri, Comisia de monitorizare a contractului de concesionare, din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii are o nouă componență. Această Comisie va dispune efectuarea de urgență a unui audit independent în raport cu investițiile realizate la Aeroport și va controla veridicitatea, forma și valoarea lor în raport cu planul investițional. La fel, vom verifica lucrările de așa-zisa “modernizare”, efectuate la Aeroport, cu noul director al Inspecției în Construcții”, a menționat Vadim Brânzan.

Totodată, urmează să fie înaintată Parlamentului o inițiativă legislativă care prevede declararea sub răspundere penală a ultimului beneficiar efectiv.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: