image
Sursa foto: Jurnal.md // Nadejda Roscovanu

CC a decis: Legea care le interzice reprezentanților fostului Partid „ȘOR” să candideze la alegeri, neconstituțională

Curtea Constituțională a admis sesizarea depusă de unii deputați ai fostului Partid „ȘOR” și a declarat neconstituțională modificarea legislativă care interzice membrilor partidelor scoase în afara legii, inclusiv Partidul „ȘOR”, să candideze la alegeri. Decizia a fost pronunțată cu puțin timp în urmă de magistrați.

Curtea a declarat neconstituțională Legea nr. 280 din 4 octombrie 2023 pentru modificarea Codului Electoral, adoptată de Parlament cu o lună înainte de alegerile locale generale.

Hotărârea Curții este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Amintim că, în vara lui 2023, Curtea Constituțională a declarat Partidul „ȘOR” neconstituțional, iar Parlamentul a votat pentru modificări legislative care le interziceau persoanelor din conducerea partidelor declarate în afara legii și celor care dețin funcții elective să participe la alegeri pe un termen de cinci ani.

Pe 3 octombrie 2023, Înalta Curte a decis că reprezentanții fostului Partid „ȘOR” pot candida la alegeri. Pe 4 octombrie, Parlamentul a modificat Codul Electoral. Astfel, noile prevederi stabileau că persoanele „bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument la declararea neconstituțională a partidului politic” sau care „au realizat nemijlocit acțiuni care au constituit argumente reținute în hotărârea Curții Constituționale de declarare neconstituțională a partidului politic” nu pot fi admise în calitate de concurent la alegeri. În acest context, deputații ex-partidului „ȘOR” Marina Tauber, Reghina Apostolova, Denis Ulanov, Vadim Fotescu și Petru Jardan au depus o sesizare la Curtea Constituțională.

Noutăţile partenerilor

comentarii: