image
Sursa foto: Bloomberg

VOT în Parlament: Produsele din tutun ce nu arde, pe picior egal cu țigările; Vor fi interzise în spațiile publice închise

Dispozitivele de încălzire a tutunului vor fi interzise în spaţiile publice închise şi semi-închise, iar accizele pentru aceste produse, care în prezent este de 11 ori mai mic, vor ajunge până la nivelul țigărilor clasice.

Parlamentul a aprobat în prima lectură un proiect de lege în acest sens, propus de un grup de deputați ai blocului ACUM Platforma DA și PAS.

În premieră pentru actualul Parlament, „Pentru” au votat toți deputații prezenți la ședință.

Potrivit autorilor, produsele care încălzesc tutunul conțin gudron, nicotină, metale grele, monoxid de carbon și alte substanțe nocive, și cancerigene, care afectează grav sănătatea și provoacă dependența, similar țigărilor obișnuite.

Proiectul propune modificări la trei acte normative: Legea privind Controlul Tutunului, Codul Contravențional și Codul Fiscal.

Potrivit deputatului Radu Marian, proiectul introduce termeni și definiții pentru a reglementa aceste țigări care încălzesc tutunul și a aerosolului care îl emană. Totodată, sunt propuse modificări și la Codul Contravențional pentru a stabilit aceleași măsuri de pedeapsă contravenționale pentru țigările care încălzesc tutunul.

Proiectul de lege urmează să fie votat în lectura a doua.

Precizăm că, în 2017, la inițiativa deputatului PD, Corneliu Dudnic, Parlamentul a votat amendamente la Legea privind controlul tutunului, care oferă posibilitatea „produselor de tutun alte decât produse de tutun pentru fumat” să fie scutite de majoritatea reglementărilor, în special cele care se referă la publicitate, promovare și sponsorizare, comercializare și expunere în spațiile accesibile publicului.

Tot atunci s-a descoperit că aceste modificări au fost operate la „rugămintea” lui Vlad Plahotniuc, așa cum însuși Dudnic a recunoscut într-un SMS trimis din greșeală jurnaliștilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: