image
Sursa foto: cna.md

27 de angajați ai mai multor autogări din țară, cercetați penal pentru abuz în serviciu; Colectau bani ilicit de la șoferi

27 de angajați ai mai multor autogări din țară sunt cercetați penal pentru abuz în serviciu. Aceștia ar fi colectat ilicit milioane de lei pentru acoperirea unor pretinse nereguli din domeniul transporturilor.

Procurorii şi ofiţerii CNA au efectuat percheziţii la autogările din mai multe raioane ale țării – Cahul, Căuşeni, Orhei, Edineţ, Drochia, Ungheni, Hânceşti, Ialoveni, dar și în municipiul Bălți și Chișinău.

Angajaţi ai „Gărilor şi staţiilor auto”, printre care şefi de filiale teritoriale, dispeceri, controlori şi casieri au fost anunţaţi că sunt bănuiţi de corupere pasivă, activă şi abuz de serviciu.

Potrivit informaţiilor acumulate, şoferii de curse naţionale şi internaţionale erau obligaţi să transmită zilnic sume fixe de bani casierilor care, la rândul lor, acumulau, până la finalul zilei, banii de la conducătorii tuturor mijloacelor de transport care intrau în Gară, după care transmiteau banii mai departe, conform ierarhiei. În urma investigaţiilor, s-a constatat că suma colectată lunar, prin intermediul acestei scheme, se ridica la 1,5 milioane de lei – bani percepuţi drept mulţumire din partea şoferilor pentru scutirea lor de controale. Asta deoarece, potrivit informaţiilor acumulate, majoritatea unităţilor de transport admiteau mai multe abateri, între care surplusul de pasageri, încălcarea graficului de circulaţie, lipsa evidenţei biletelor cumpărate. Pentru a nu fi supuşi verificărilor şi sancţiunilor, aceştia erau obligaţi de operatorii de transport să achite taxe ilicite pentru fiecare unitate.

În cadrul documentării cazului, s-a identificat o altă schemă de însuşire a banilor publici de către angajaţi ai ÎS Gările şi staţiile auto. Potrivit materialelor anchetei, responsabilii de la camera de păstrare a bagajelor ar fi perceput zilnic de la cetăţeni diferite sume de bani pentru depozitarea bagajelor fără a le reflecta în evidenţa contabilă. Ulterior, aceşti bani ar fi fost însuşiţi de angajaţii întreprinderii, fapt prin care au fost cauzate daune instituţiei.

Pentru corupere pasivă, activă şi abuz de serviciu, legislaţia în vigoare prevede diferite pedepse penale şi privarea persoanei publice de dreptul de a ocupa anumite funcţii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: