image
Sursa foto: gov.md

Ministrul Energiei explică cum va fi aplicată plata unică de echitate pentru consumatorii care aleg să iasă pe piața liberă

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a răspuns întrebărilor agenților economici care sunt puși în situația ca până la 1 iulie să aleagă pe care piață a gazelor vor să rămână – pe piața liberă sau pe cea reglementată, conform dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale din 31 mai. O ședință la acest subiect a fost organizată împreună cu asociațiile de antreprenori și Consiliul economic de pe lângă primul-ministru.

Potrivit datelor Moldovagaz, în ultimele luni, 86 de agenți economici au ales să schimbe furnizorul de gaze migrând de la furnizorul de ultima opțiune, care are tarif reglementat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), la furnizori de pe piața liberă. O parte au plecat definitiv pe piața liberă, iar 54 de companii au câte două contracte, fiind simultan pe ambele piețe. Prin decizia CSE, Guvernul a intervenit pentru a opri această migrație și a face anumite modificări în cadrul de reglementare.

Tariful reglementat de ANRE se stabilește, de regulă, anual, și include prețul mediu ponderat la gazele naturale, plus elemente de corecție, fie că acestea sunt negative sau pozitive. Chiar dacă este în vigoare din 2016, liberalizarea de facto a piaței s-a produs relativ recent, când alți furnizori au început a importa gaze la prețuri mai favorabile pe piața internațională.

Ministrul Victor Parlicov a precizat că Guvernul salută liberalizarea pieții în conformitate cu legislația europeană, dar consideră că în procesul de liberalizare trebuie păstrată echitatea între consumatori. Astfel, devierile negative, care sunt bani neplătiți de consumatori pentru gazele procurate mai scump, urmează a fi achitate de toți.

„Pe piața liberă ajung consumatorii maturi, responsabili, capabili să-și asume toate riscurile, inclusiv cele de nefurnizare a gazelor, de echilibrare și altele. Cei care optează pentru ieșirea pe piața liberă trebuie să cunoască și să-și asume consecințele”, a declarat ministrul Energiei.

Directorul ANRE, Alexei Taran, a afirmat că dacă la sfârșitul anului trecut nu s-ar fi acumulat circa 2,5 miliarde de lei devieri tarifare negative, prețurile din aceasta iarnă ar fi fost mai joase, iar acum ar coborî și mai mult. Totodată, devierile fac parte din metodologie de zeci de ani.

S-a convenit ca luni Moldovagaz va remite tuturor agenților economici vizați de decizia CSE calculele plății unice de echitate. Companiile care vor alege să plece pe piața liberă vor trebui să o achite. Una din propuneri a fost ca această plată să se facă eșalonat, până la sfârșitul anului, exact după logica recuperarii devierilor tarifare prin preț reglementat.

Victor Parlicov a anunțat că ministerul continuă să colaboreze cu ANRE pentru a da o soluție permanentă unei asemenea probleme, ceea ce va oferi businessului mai multă predictibilitate, așa cum solicită.

Noutăţile partenerilor

comentarii: