image
Sursa foto: cotidianul.md

Mold-street: Când era premier, Iurie Leancă ar fi primit zeci de mii de dolari de la miliardarul Stati

În perioada octombrie 2009 - mai 2014, exact când a fost ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene şi apoi premier al Republicii Moldova, Iurie Leancă şi familia sa ar fi primit circa 400.000 de dolari de la o companie controlată de Anatol Stati, scrie Mold-street.

Aceasta informaţie este inclusă în noua cerere depusă de Kazahstan la Curtea de Apel Svea din Suedia, în care se solicită anularea deciziei Tribunalului de Arbitraj din decembrie 2013, prin care statul kazah a fost obligat să plătească prejudicii de circa jumătate de miliard de dolari lui Anatol Stati şi părţilor (companii şi feciorul Gabriel).

Documentul publicat de Ministerul Justiţiei din Kazahstan conţine mai multe informaţii potrivit cărora, Anatol Stati şi părţile ar fi scos, prin firme offshore, zeci şi sute de milioane de dolari din activităţile petroliere şi gaziere deţinute în această ţară, aducând în prag de faliment companiile sale.

Sute de mii de dolari pentru a finanţa politicieni

Potrivit autorităţilor kazahe o parte din bani au fost cheltuiţi de familia Stati pentru a „sponsoriza” politicieni din Kazahstan, Moldova, România, Kongo, Sudanul de Sud sau Irak (regiunea Kurdistan). Sumele oscilează de la câteva zeci de mii de dolari la milioane de dolari.

Din politicienii din Moldova aici figurează doar Iurie Leancă, în anii 2001-2009 (cu o întreupere de doi ani - 2005-2007) acesta a fost vicepreședinte al grupului Ascom.

Câţi bani a primit familia Leancă

În document se menţionează că în perioada octombrie 2009 - mai 2014, Stati i-a plătit lui Iurie Leancă aproximativ 35.000 de dolari. Din septembrie 2009 până în mai 2013, Iurie Leancă a exercitat funcţia de Ministru al Afacerilor Externe, iar apoi din 30 mai 2013 şi până în februarie 2015 a fost premier.

Continuarea pe Mold-street.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: