image
Sursa foto: moldovacurata.md

Firma unui consilier democrat de la Străşeni, abonată la banii statului

Compania Protehservice SRL, fondată de consilierul raional Străşeni al PDM, Tudor Gonţa, a câştigat, în ultimele şase luni, concursuri de achiziţii publice în valoare de sute de mii de lei, încheind contracte cu structuri ale Consiliului Raional. În cel puţin un caz, compania a fost singurul participant la concursul de achiziţie. În alte cazuri, contractele semnate cu firma lui Tudor Gonţa nu apar pe site-ul Agenţiei de Achiziţii Publice. Consilierul neagă că ar avea vreo legătură cu succesul companiei sale la licitaţiile organizate de colegii săi, precizând că firma este administrată de o altă persoană, scrie Moldova Curată.

Compania Protehservice SRL, specializată în construcţii generale de clădiri, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi comerţ, a fost înfiinţată de Tudor Gonţa în iunie 2004 şi este administrată de o persoană pe nume Angela Gavriliţa. Iniţial, firma a fost înregistrată în casa de 134 de metri pătraţi a consilierului democrat de la Străşeni, dar în noiembrie 2017, „adresa” companiei a trecut în satul Vorniceni. Timp de 13 ani, Protehservice SRL nu a avut afaceri cu statul, până în decembrie 2017, când, în baza unei cereri a ofertelor de preţuri, compania a fost selectată de Consiliul Raional Străşeni pentru a gazifica casele de locuit din Codreanca. Contractul de achiziţie în valoare de 537 de mii de lei a fost încheiat pe 21 decembrie 2017, chiar dacă firma lui Tudor Gonţa nu a avut concurenţi.

Am solicitat de la Nicolae Sîrbu, şeful Direcţiei economie, construcţii şi politici investiţionale din cadrul Consiliului Raional Străşeni, să ne spună cine a făcut parte din comisia de selectare a agentului economic. Sîrbu a specificat că ne poate oferi date despre componenţa comisiei doar în baza unei solicitări de informaţii. Într-un răspuns remis pe adresa redacţiei se spune că din Grupul de lucru pentru achiziţii publice fac parte Mihail Popa, preşedintele raionului, care este şi preşedintele Grupului de lucru, Ion Ursu, specialist principal în cadrul Serviciului economie şi politici investiţionale din cadrul Direcţiei economie, construcţii şi politici investiţionale, însuşi Nicolae Sîrbu, şeful Direcţiei respective, Vera Manoli, şefa Direcţiei finanţe, şi Ion Malic, şef al Serviciului Juridic. În afară de Ion Ursu, toţi membrii grupului de lucru, care au votat unanim pentru selectarea singurei oferte de preţuri prezentate, cea a lui Tudor Gonţa, în afară de faptul că îi sunt colegi la Consiliul Raional Străşeni, sunt şi colegi de partid cu alesul poporului, toţi făcând parte din echipa Partidului Democrat.

Contractele de achiziţie nepublicate pe site-ul Agenţiei de Achiziţii Publice

Circa 91 de mii de lei au intrat în conturile Protehservice SRL pentru alte două concursuri de achiziţie organizate tot de Consiliul Raional Străşeni, contracte ce nu apar însă pe site-ul Agenţiei de Achiziţii Publice. Astfel, potrivit unei decizii cu privire la transmiterea costurilor investiţionale formate în urma achiziţionării de lucrări şi servicii din contul mijloacelor financiare alocate din bugetul raional, din 16 februarie curent, între altele, 52 de mii de lei au fost transmise Primăriei Scoreni pentru achitarea lucrărilor de reparaţie a cazangeriei şi a sistemului de iluminare a sălilor de clasă ale Liceului Teoretic „Universul”, efectuate de Protehservice.

protehserviceprotehservice

În acelaşi timp, suma de 38.590 de lei a fost transmisă de Consiliul Raional Străşeni către Primăria Grebleşti pentru achitarea lucrărilor de montare a sistemului de încălzire al primăriei şi punctului medical, lucrări effectuate, de asemenea, de firma lui Gonţa. În acelaşi timp, cel puţin încă un contract de achiziţie atribuit companiei Protehservice SRL nu apare pe site-ul Agenţiei de Achiziţii Publice. Din Raportul privind executarea contractelor de achiziţie în perioada august-decembrie 2017, întocmit de Agenţia Servicii Publice, aflăm că firma lui Tudor Gonţa a executat lucrări la gazoductul CMF din Străşeni, în baza unui contract de achiziţie din septembrie 2017. Valoarea contractului nu este specificată.

Explicaţiile consilierului democrat

Am încercat să luăm legătura cu Tudor Gonţa pe parcursul mai multor zile, însă acesta evita să vorbească cu noi. Într-un final, consilierul, ne-a spus că nu ştie nimic despre firma Protehservice SRL, chiar dacă a indicat-o în declaraţia de avere. „Nu-s eu în firma respectivă, eu sunt fondator, dar administrează cu totul altcineva. N-am eu treabă cu concursurile de achiziţie. Este administrator, sunt lucrători”, ne-a spus Tudor Gonţa fără a oferi mai multe detalii.

Donaţiile la partid

În ultimii ani, Tudor Gonţa a făcut donaţii de sute de mii de lei către Partidul Democrat. Potrivit unei anchete a Centrului de Investigaţii Jurnalistice, în 2016, Gonţa a vărsat în haznaua Partidului Democrat 130.000 de lei. Potrivit raportului financiar al PDM pentru primul trimestru din 2017, prezentat la CEC, alesul raional de la Străşeni a mai făcut o donaţie de 75 de mii de lei. Deocamdată, reprezentanţii Partidului Democrat nu au prezentat raportul financiar anual pentru 2017.

Potrivit declaraţiei de avere şi interese personale pentru 2016, ultima care este disponibilă, Tudor Gonţa, care este şi director al Ialoveni-Gaz SRL, filiala Străşeni-Gaz, a încasat un salariu de 280 de mii de lei şi o îndemnizaţie de consilier de 3.400 de lei. Soţia sa, care munceşte peste hotare, a contribuit la bugetul familiei cu 6 mii de euro.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: