image
Sursa foto: psnews.ro

Dan Dungaciu: „N-au fost în Republica Moldova, din 90 încoace, alegeri care să arate atât de prost!”

Mai multe aspecte ale modului în care s-au desfășurat alegerile parlamentare din 24 februarie au grevat asupra unor sentințe foarte grăbite că alegerile au fost corecte și trebuie și procesul trebuie validat. Liderii opoziției proeuropene au declarat că alegerile n-au fost nici libere, nici corecte, și aceste declarații ar trebui luate în considerare. Așa sau altfel, alegeri care să arate mai prost n-au fost în RM, afirmă politologul român Dan Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

În cadrul unui interviu, analistul politic de la București a fost solicitat să comenteze afirmațiile liderilor ACUM, care susțin că alegerile din Republica Moldova au fost fraudate și acuză Partidul Democrat, aflat la guvernare, de coruperea alegătorilor.

În context, Dan Dungaciu a făcut trimitere la informațiile apărute în presa de la Chișinău cu oameni care primeau bani să voteze.

„După părerea mea, n-au fost în Republica Moldova din 90 încoace alegeri care să arate atât de prost, pentru că s-au văzut dacă ne uităm numai pe televiziunile, hai să zic așa, care nu sunt de casă de Guvernare în Republica Moldova, pe Jurnal TV, pe Europa Liberă, pe postul de radio, care au prezentat nenumărate filmulețe, am vedea foarte limpede că acolo au apărut oameni care efectiv plăteau bani celor care veneau din Transnistria, vreo 37 de mii de cetățeni să voteze într-un anumit fel”, a afirmat analistul politic.

Totodată, Dan Dungaciu a declarat că „se pune un semn de întrebare” asupra oamenilor care au fost aduși cu autocarele.

„Nu mai vorbesc de faptul că aducerea acestor oameni constituia o problemă, din moment ce tu ai adus aproape 40.000 de oameni dintr-o regiune transnistrială, în care partidele n-au intrat să-și facă campanie electorală. Practic tu iei niște cetățeni dintr-un spațiu pe care nu-l controlezi constituțional și în care partidele politice nu s-au dus să-și facă campanie. Deci ei au venit să voteze pe baza a ce? Sau care e logica prezenței la vot a unor cetățeni care n-au fost expuși campaniei electorale. Partidele n-au putut să meargă la cetățeni să facă campanie, care-i logica să voteze? Aici se ridică un semn de întrebare. Au fost aduși cu autocarele, s-au pus pe internet filmulețe în care se vedea limpede cum se pregăteau să fie plătiți acei oameni, deci ăsta este un element care e evident, cel puțin două circumscripții unde au venit acești oameni, este total compromis acest lucru de vedere și n-ar trebui să fie luat în considerare”, a precizat sociologul.

De altfel, Dan Dungaciu a declarat că doar România s-a grăbit să recunoască voturile ca fiind „libere și corecte”.

„Dincolo de asta, sigur că sunt multe aspecte care au grevat asupra unor sentințe foarte grăbite că alegerile au fost corecte și trebuie și procesul trebuie validat. Opoziția a spus că nu-i așa, că există multe probleme și ar trebui luate în considerare. Deocamdată raportul final nu l-am văzut, pozițiile politice încă n-au apărut cu excepția României, care s-a grăbit să valideze raportul și să spună că alegerile au fost libere și corecte, deci România a fost primul stat care a dat un mesaj politic că aceste alegeri trebuie să fie recunoscute și asta în pofida declarațiilor pe care blocul ACUM le-a făcut cu o zi înainte”, a menționat analistul politic.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: