image
Sursa foto: jurnal.md

Justiția, „plimbată” cu împrumut; Averile impresionante ale judecătorilor în 2018

Se plimbă în mașini scumpe, de ultimă generație, cumpărate sau chiar folosite... gratis. Asta indică în declarațiile de avere pentru anul 2018 mai mulți judecători. Deși au ridicat venituri mult mai mici decât valoarea achizițiilor, aceștia se descurcă de minune. Pentru obiectele de lux, de care se bucură unii judecători, oamenii de rând ar trebui să muncească zeci de ani fără răgaz.

Oleg Sternioală de la Curtea Supremă de Justiție este unul dintre judecătorii înstăriți, despre care anterior postul de televiziune Jurnal TV a arătat într-o investigație că a ascuns o afacere fondată de soția sa, Elena Sternioală, împreună cu o persoană implicată în frauda bancară, interpusă a lui Ilan Șor. Potrivit declarației de avere și interese, familia Sternioală a ridicat în 2018 venituri de peste jumătate de milion de lei. Totodată, judecătorul de la Curtea Supremă a indicat că are în folosință două mașini marca Skoda Superb, fabricate în 2018 și pentru care nu ar fi achitat niciun leu.

Și în acest an, Ruxanda Pulbere este una dintre cele mai înstărite judecătoare din Chișinău. Ea și soțul său, care la fel este bugetar, au ridicat în 2018 peste 300 de mii de lei, din salariu. Anul trecut, familia Pulbere a obținut peste un milion de lei din vânzarea a două imobile. Totodată, Ruxandra Pulbere și-a cumpărat anul trecut un automobil BMW X5, fabricat în 2016, cu 600 de mii de lei. Despre soțul judecătoarei, Marcel Pulbere, Jurnal TV a scris anterior. Pulbere este șef-adjunct de departament la Serviciul Vamal, iar la începutul anului 2018 a fost arestat pentru fapte de corupție. Tot anul trecut, echipa noastră de filmare l-a surprins la libertate, în timp ce sărbătorea ziua de naștere a fiicei, într-un local de lux. În 2017, portalul anticorupție.md menționa că cheltuielile familiei judecătoarei Pulbere au depășit de patru ori veniturile. Membrii acesteia aveau adunată aproape jumătate de milion de lei, dar au făcut procurări masive, pentru care au cheltuit peste două milioane de lei. Deși nu a menționat eventuale împrumuturi, judecătoarea Pulbere s-a pricopsit cu un apartament de 209 metri pătrați, evaluat la peste 1,2 milioane de lei, și cu două garaje, pentru care a mai scos din buzunar alte 410 mii de lei. Locuința a fost înregistrată pe numele fiicei judecătoarei. Tot atunci, familia Pulbere a procurat un BMW X4, produs în 2014, pentru care a plătit 400 de mii de lei.

Cu un automobil nou-nouț în folosință s-a pricopsit și judecătorul de la Curtea Supremă de Justiție - Victor Burduh. Dacă în ultimele declarații de avere, Burduh nu indica că deține vreun automobil, din 2018 acesta declară că are în posesie o mașină Kia Rio X-Line, fabricată în 2018 și care, potrivit declarației sale de avere, ar valora 12 mii 900 de euro. Acum câţiva ani, Burduh a fost la nunta fiului lui Nichifor Corochii, fostul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. La evenimentul cu pricina au participat fostul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, actualul preşedinte al Curţii Constituţionale, Mihai Poalelungi, preşedintele Curţii de Apel Chişinău, Ion Pleşca, şi fostul procuror general, Corneliu Gurin. Prezenţi au fost şi colegii lui Burduh de la Curtea Supremă de Justiție - Ion Druţă şi Oleg Sternioală. Victor Burduh a fost invitat şi la nunta colegului său de la CSJ, Oleg Sternioală. La petrecere au mai fost judecătorul CSJ, Ion Druţă, Dorin Damir, unul dintre finii de cununie ai lui Vladimir Plahotniuc, dar şi actualul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, cel care a şi votat pentru promovarea lui Victor Burduh la Curtea Supremă şi chiar i-a adresat cuvinte de laudă în timpul dezbaterilor.

Iar judecătorul de la Curtea de Apel Chișinău - Mihail Diaconu, supranumit de presă "judecătorul din iad" pentru faptul că în aprilie 2009 a judecat tineri, contrar legii, în comisariatele de poliție, declară venituri pentru anul 2018, care nu i-ar acoperi cheltuieli. Pentru anul precedent, Diaconu indică că a ridicat de la instanța de apel un salariu de 239 de mii 650 de lei. Doar că, tot anul trecut acesta declară că și-a cumpărat un automobil BMW X6, pentru care ar fi achitat 258 de mii de lei, adică cu 18 mii 350 de lei mai mult decât ar fi câștigat. Mihail Diaconu este judecătorul, care în 2015 a prelungit mandatul de arestare al fostului premier Vladimir Filat. Până anul trecut, Diaconu a condus, de asemenea, un automobil BMW, cumpărat în 2016.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: