image
Sursa foto: Twitter

Președintele Comisiei de la Veneția: Vom urmări dacă sistemul mixt va fi aplicat la alegeri cu bună-credință

În contextul electoral al Republicii Moldova, sistemul mixt nu este cea mai bună variantă, pentru că ar putea crea legături periculoase între persoanele alese și mediul de afaceri, a reiterat președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio.

„Sistemul este acum mixt, să vedem dacă este aplicat la alegeri cu bună-credință”, a declarat Buquicchio la Europa Liberă.

„Am transmis două opinii Chișinăului: anul trecut și în martie anul acesta. Totul a început acum doi ani însă, când a fost prima tentativă de introducere a sistemului mixt. Am spus încă de atunci, că, în opinia noastră, nu este o idee bună pentru Moldova. Și s-a renunțat atunci. Desigur, este dreptul suveran al oricărei țări să adopte ce sistem electoral dorește. Dar, subliniez încă o dată, în contextul electoral al R. Moldova considerăm că nu este cea mai bună variantă, pentru că ar putea crea legături periculoase între persoanele alese și mediul de afaceri. Schimbările au fost operate. Nu se mai poate face nimic”, a declarat Gianni Buquicchio.

„Trebuie să fim optimiști și să urmărim cum vor fi implementate în practică, dacă sunt aplicate cu bună credință sau nu. O prăjitură este testată când este mâncată. O parte din recomandarile Comisiei de la Veneția au fost preluate în noua legislație, în noul Cod electoral. Ne bucurăm că se va crea o comisie pentru delimitarea circumscriptiilor. Ne pare rău că recomandarea noastră pentru mai multe șanse acordate femeilor nu a fost preluată. Reducerea donațiilor către partidele politice, circumscripțiile din străinătate, sunt chestiuni care au fost atinse. Sistemul este acum mixt, să vedem dacă este aplicat la alegeri cu bună-credință”, a adăugat președintele Comisiei de la Veneția.

Noutăţile partenerilor

comentarii: