image
Sursa foto: jurnal.md

De la Moldovagaz, la SIS: Vasile Botnari ar putea fi noul director al Serviciului de Informații și Securitate

Preşedintele Consiliului de administraţie al Moldovagaz, Vasile Botnari, ar putea fi noul director al Serviciului de Informații și Securitate pentru următorii cinci ani.

Candidatura acestuia a fost avizată pozitiv de Comisia juridică, numiri și imunități și Comisia securitate națională, apărare și ordine publică, iar decizia finală urmează să fie luată în plenul Parlamentului.

Potrivit procedurii legislative, inițiativa de numire în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate este semnată de cel puțin 10 deputați și avizată de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică.

Candidatura urmează a fi examinată și votată de plenul Parlamentului.

Vasile Botnari este economist de profesie. Între 2010 şi 2013 a fost deputat, din 31 mai 2013 până pe 30 iulie 2015 - ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, iar din 2017 - preşedinte al Consiliului de administraţie al SA Moldovagaz.

O anchetă anterioară a Centrului de Investigaţii Jurnalistice arată că Vasile Botnari nu are experienţă în domeniul Tehnologiilor Informaţionale, întreaga sa activitate axându-se pe domeniul Transporturilor. Astfel, în anii 2000 a fost, pe rând, directorul general al companiei Chişinău Aeroport Service, al Companiei aeriene Air Moldova şi al Agenţiei Transporturi a Republicii Moldova.

Din 2003 şi până în 2005 a fost reprezentantul companiei aviatice italiene Club Air în Republica Moldova, după care a lucrat ca manager la compania Nobil Air, controlată de Vlad Plahotniuc. În perioada 2009-2011 a făcut parte şi din Consiliul de administrare al Victoriabank, care, de asemenea, era controlată de Vlad Plahotniuc.

Anterior, preşedintele comisiei, deputatul Grigore Cobzac, a ieşit cu un raport de anchetă în care a dezvăluit, cu probe, cum are loc contraband cu anabolizante prin intermediul Poştei Moldovei. Potrivit raportului, schema ar fi protejată de mai mulţi demnitari de stat: ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, ministrul MTIC Vasile Botnari, directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, directorul general al Î.S. „Poşta Moldovei”, Serghei Nastas, şi a directorul general adjunct al ÎS „Poşta Moldovei”, Sergiu Batiuşca.

Într-o anchetă din 2013, reporterii Ziarului de Gardă scriau că Vasile Botnari este naşul Danielei Guma şi al lui Anatolie Moruz, fiica şi respectiv ginerele lui Valeriu Guma.

Pe 30 decem­brie 2012, la o săp­tămână de la moar­tea omului de afaceri Sorin Paciu în Pădu­rea Domnească, Vasile Botnari a par­ti­ci­pat împreună cu finul său, dar şi Vale­riu Guma la o nouă vână­toare în rezer­va­ţia natu­rală.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: