image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Cererea fermierilor privind un moratoriul la calcularea penalităților pentru creditele, respinsă de autorități

Cererea fermierilor privind un moratoriu la calcularea penalităților pentru creditele luate de la bănci nu poate fi îndeplinită în niciun caz. Despre acest lucru a anunțat astăzi presei ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. Pe de altă parte, el afirmă că problemele cu care se confruntă fermierii sunt stringente și a dat asigurări că ”autoritățile sunt în căutare de soluții”. În replică, fermierii protestatari spun că declarațiile ministrului Bolea nu coincid cu cele, pe care le-au auzit în timpul discuțiilor de marți, în cadrul unei întâlniri bilaterale.

Potrivit ministrului Agriculturii, autoritățile discută cu reprezentanții băncilor și ai sectorului nebancar despre inițierea unor măsuri preventive, pentru a evita falimentul fermierilor afectați de lipsa recoltei. Bolea a subliniat însă că cererea fermierilor privind un moratoriu la calcularea penalităților nu are o justificare legală.

„Așa numitul moratoriul propus de către Forța Fermierilor nu poate fi aplicat sub nicio formă, pentru că în primul rând nu există o formă legală în Republica Moldova în baza căruia ar putea fi declarată o asemenea formă de susținere. A doua modalitate, nici inclusiv Comisia Situații Excepționale nu are asemenea împuterniciri”, a declarat Vladimir Bolea.

Guvernul nu susține nici redistribuirea compensațiilor pentru producătorii de porumb și floarea soarelui, care au avut de suferit din cauza secetei.

„Redistribuirea din fondul AIPA pentru 2024, redirecționarea a 500 de milioane de lei pentru compensarea producătorilor de porumb și floarea soarelui, mai bine zis a culturilor de grupa a doua. Guvernul Republicii Moldova nu susține această propunere, pentru că o consideră discriminatorie în raport cu ceilalți agricultori”, a mai spus Bolea.

Declarațiile actuale al lui Bolea sunt greu de explicat, pentru că în cadrul discuțiilor de marți era configurată o altă situație, afirmă reprezentanții Asociației „Forța fermierilor".

„Marți seara a fost solicitat acest proiect de dispoziție, că ei au venit singuri cu acest proiect de dispoziție, Comisia pentru Situații Excepționale și atunci era tot normal și atunci tot era posibil de făcut. Ei au venit cu proiectul dispoziției, dar pentru că noi am spus că el este crud, la întâlnire domnul Bolea a zis să dăm propunerile noastre. Peste două ore, la 21:30 noi am transmis acest proiect, țintit, foarte clar”, a menționat Alexandru Slusari.

Fermierii protestatari insistă asupra unui dialog cu prim-ministrul Dorin Recean și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: