image
Sursa foto: Reuters

Donald Trump anunţă retragerea SUA din Tratatul privind Comerţul cu Arme

Preşedintele Donald Trump a anunţat, vineri seară, retragerea Statelor Unite din Tratatul privind Comerţul cu Arme, un acord semnat în anul 2013 de predecesorul său, Barack Obama, dar contestat de Asociaţia Naţională americană pentru Arme (NRA), relatează Mediafax.

Prezent la o reuniune a NRA, Donald Trump a anunţat că va anula participarea Statelor Unite la acest tratat, care nu a fost ratificat încă de Senatul american.

"Ne luăm înapoi semnătura", a declarat Donald Trump în aplauzele membrilor Asociaţiei Naţionale pentru Arme.

NRA se opune de mult timp Tratatului privind Comerţul cu Arme, care reglementează afaceri în valoare de 70 de miliarde de dolari cu arme convenţionale şi încearcă să blocheze livrările de armament spre persoane şi entităţi ce încalcă drepturile omului. NRA argumentează că acordul ar submina drepturile americanilor de a deţine arme de foc, deşi Administraţia Barack Obama a respins criticile în acest sens.

Donald Trump a precizat că Organizaţia Naţiunilor Unite va primi curând notificarea Statelor Unite privind retragerea din Tratatul privind Comerţul cu Arme, aprobat în aprilie 2013 de Adunarea Generală ONU. Până acum, 101 ţări au ratificat Tratatul. Alte 29, inclusiv Statele Unite, au semnat acordul, dar nu l-au ratificat încă.

Decizia lui Donald Trump a fost criticată dur de organizaţii pentru promovarea drepturilor omului. "De acum înainte, Statele Unite vor vinde arme alături de Iran, Coreea de Nord şi Siria, care nu au semnat acest tratat istoric, al cărui singur scop este protejarea oamenilor nevinovaţi de arme letale", a reacţionat Abby Maxman, preşedintele Oxfam America.

Adotei Akwei, un reprezentant al filialei din SUA a organizaţiei Amnesty International, a declarat: "Prin acest anunţ, Administraţia Trump va redeschide drumul spre vânzări de arme pe baza unor criterii slabe în materie de respectare a drepturilor omului".

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: