image
Sursa foto: Facebook/Igor Dodon

Stoltenberg, întrevedere cu Dodon: NATO respectă neutralitatea constituțională a RM, dar neutralitate nu înseamnă izolare

NATO sprijină pe deplin și respectă neutralitatea constituțională a Republicii Moldova, dar neutralitate nu înseamnă izolare. Este declarația secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a avut astăzi o întrevedere cu președintele Igor Dodon, aflat în vizită la Bruxelles.

Jens Stoltenberg a menționat că NATO ajută Republica Moldova să construiască instituții solide și o bună guvernare, inclusiv în cadrul forțelor armate.

„Am fost încurajat să aud la întâlnirea recentă cu prim-ministrul Maia Sandu că Moldova este hotărâtă să continue cooperarea noastră”, a mai spus Stoltenberg.

Totodată, secretarul general al NATO a mulțumit Moldovei pentru contribuția la misiunea aliată KFOR din Kosovo.

La rândul său, Igor Dodon a declarat presei că Republica Moldova nu are obiectiv aderarea la NATO, dar a susținut spusele lui Stoltenberg. „Neutralitate după cum ați spus nu înseamnă izolare. De aceea vom continua relațiile cu unii parteneri și din est și din vest”, a menționat șeful statului.

Totodată, acesta a menționat că intenționează să obțină recunoașterea la nivel internațional a statutului constituțional de neutralitate pernanentă a Republicii Moldova.

„Am reiterat că statutul constituțional de neutralitate permanentă și politica externă echilibrată rămîn o prioritate de bază pentru conducerea Republicii Moldova, dat fiind că aceasta presupune construirea unor relații de bună vecinătate cu toți partenerii internaționali în baza respectului reciproc. Totodată, statutul neutru al Republicii Moldova înseamnă neparticiparea în blocuri militare, inclusiv NATO”, a mai spus Dodon.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: