image
Sursa foto: astanatimes.com

Socor: Plahotniuc are interesul să rămână conducătorul din umbră, fără răspunderi legale de ordin personal

Șeful PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc, nu are interesul să poarte răspunderea oficială pentru actele guvernării în calitate de prim-ministru, de exemplu. El vrea să rămână conducătorul neformal al statului, fără răspunderi legale sau constituționale de ordin personal.

Este opinia cunoscutului analist politic Vladimir Socor, de la Fundaţia Jamestown şi Eurasia Daily Monitor, expusă într-un interviu pentru Europa Liberă.

„Plahotniuc are interesul să poarte răspunderea oficială pentru actele guvernării în calitate de prim-ministru, de exemplu, eu cred că dânsul are interesul, de fapt, să rămână conducătorul neformal al statului, după modelul lui Bidzina Ivanișvili în Georgia, fără răspunderi legale sau constituționale de ordin personal, să fie conducătorul din umbră, nu numai din umbră, acum este și afișat; nu mai e în umbră, este afișat, dar este conducătorul neoficial.”, a menționat Vladimir Socor.

Expertul politic s-a referit la miza alegerilor parlamentare din 24 februarie.

„Miza este una de politică internă, nu este în niciun caz o miză așa-numită „geopolitică”. Miza nu este nici întoarcerea Moldovei într-un spațiu euroasiatic, nu este nici integrarea europeană, miza este aducerea situației din Moldova la mai multă sau mai puțină normalitate. Situația din Republica Moldova nu este una normală, este una morbidă”, a argumentat Socor.

„Republica Moldova este profund bolnavă, în nicio țară din Europa nu avem o asemenea situație în care statul a fost uzurpat de o grupare de interese condusă de o singură persoană, în care a fost desființată domnia legii, în care nu există piață liberă, este controlată de interese particulare și mass-media, și justiția sunt, practic, controlate. O situație a unui stat profund bolnav, un stat care după criteriile normale internaționale este, de fapt, un stat în pragul falimentării. Nu mă refer la falimentarea tehnică sau financiară, mă refer la falimentarea politică și morală”, a adăugat analistul politic.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: