image
Sursa foto: publika.md

Arena Chișinău se mișcă cu viteza luminii: Fără nicio consultare, Guvernul a decis condițiile parteneriatului public-privat

Proiectul Arena Chișinău, anunțat cu mult fast de PD, merge înainte cu o viteză uimitoare. Fără să anunțe consultări publice, Guvernul a aprobat astăzi condițiile parteneriatului public-privat pentru proiectarea și construcția arenei polivalente lângă Stăuceni.

„Acesta nu e parteneriat public-privat, e un simplu jaf”, afirmă Dumitru Alaiba, director de programe al Centrului de Politici și Reforme.

Documentul prevede fondarea de către partenerul public desemnat – Ministerul Educației, Culturii și Cercetării - a unei societăți comerciale cu capital integral de stat și transmiterea în calitate de aport în capitalul social al societății comerciale nou create a terenului cu suprafața de 70 de hectare, dintre care doar 10 hectare sunt destinate construcției arenei.

Celelalte circa 60 de hectare sunt pentru „executarea obligațiilor contractuale de către partenerul public față de partenerul privat, precum și extinderea locației în viitor”. Terenul trece din domeniul public în domeniul privat al statului.

Potrivit proiectului, „partenerul public, în primul an de implementare a contractului de parteneriat public-privat va rambursa până la 25% din valoarea totală a investiției efectuate de partenerul privat, documentate corespunzător (lucrări de proiectare și construcție a arenei polivalente)

„Acesta nu e parteneriat public-privat, e un simplu jaf. Se pregătește firma și o să vină „privatul” la tot gata să o preia. Schema de la Aeroportul Chișinău, doar că acolo compania care trebuia preluată era gata. Este foarte tupeistă această intenție”, consideră Dumitru Alaiba.

Precizăm că la doar o săptămână de la anunţarea proiectului, Parlamentul a votat alocarea terenului de 70 de hectare, lângă comuna Stăuceni, adică de zece ori mai mult decât este nevoie. Tot atunci, cetăţenii află că 200 de milioane de lei deja au fost planificaţi pentru bugetul 2018, iar autorităţile promit terminarea proiectului într-un an.

Experții de la Centrul de Politici şi Reforme susțin că proiectul trebuie oprit şi reiniţiat doar după îndeplinirea acţiunii 13 din condiţiile privind asistenţa macro-financiară a UE de 100 milioane euro, care ţine inclusiv de modificarea legislaţiei privind parteneriatele public-private.

Anterior, Platforma DA a cerut şefului statului să nu promulge legea privind retragerea din gestiunea actuală şi schimbarea destinaţiei unui teren agricol pentru construcţia Arenei Sportive. În opinia formaţiunii, Parlamentul a demarat o schemă criminală de proporţii, care ar putea culmina cu privatizarea frauduloasă a celor 69 de hectare la un preţ normativ, iar astfel bugetul de stat va pierde peste un miliard de lei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: