image
Sursa foto: playtech.ro

De ce are Poliția Română interzis la WhatsApp și Facebook

Poliția Română vede comunicarea în interes de serviciu pe rețele precum Facebook sau WhatsApp drept un risc de securitate, așa că le-a interzis.

Inspectoratul General al Poliției Române a anunțat că polițiștii nu vor mai avea voie să transmită informații conexe activităților de poliție prin intermediul rețelelor sociale. Printre exemplele enumerate se regăsesc Facebook Messenger, WhatsApp sau Snapchat, dar interdicția se extinde la toate aplicațiile de acest tip.

Decizia a fost făcută publică de Sindicatul Polițiștilor Europeni EUROPOL. Atrage atenția asupra riscurilor la care polițiștii din Poliția Română sunt supuși atunci când utilizează aplicații precum WhatsApp sau Facebook pentru a comunica.

„Pornind de la tragicul eveniment de la IPJ Timiș, unde colegul nostru, Cristian Amariei, a fost împușcat de către o persoană care a fost „dată în urmărire” pe un grup de Whatsapp de către un ofițer de la nivelul unității și până la situații în care polițiștii primesc „ordine” pe asemenea aplicații, au existat nenumărate polemici pe marginea legalității utilizării acestor mijloace de comunicare”, menționează Sindicatul Polițiștilor Europeni EUROPOL, citat de Playtech.ro.

Ce riscă polițiștii din Poliția Română care folosesc Facebook sau WhatsApp

Potrivit Inspectoratului General al Poliției Române, încălcarea acestei reguli ar conduce la producerea unor incidente de securitate. De asemenea, nerespectarea dispoziției ar constitui un element de incompatibilitate pentru accesul personalului Poliției Române la informații clasificate. Astfel, celor din Poliția Română care vor continua să comunice în interes de serviciu pe Facebook sau WhatsApp, li se va retrage autorizațția de acces la aceste informații.

De asemenea, se vor aplica și contravenții la normele privind protecția informațiilor clasificate, spune Inspectoratul General al Poliției Române.

Sindicatul dă vina chiar pe Poliție, care nu ar fi oferit polițiștilor mijloace eficiente prin care schimbul de informații să se poată face în mod eficient.

„Din păcate, deși suntem în anul 2019, instituția poliției încă a rămas ancorată în trecutul ei, în timp ce infractorii sunt din ce în ce mai specializați și mai bine dotați. În continuare îi cerem polițistului să prindă infractori cu mapa sub braț și cu logistică depășită moral”, spune Echipa Sindicatului EUROPOL.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: