image
Sursa foto: AFP

Coreea de Nord refuză categoric oferta de pace a SUA: „Sfârșitul războiului nu este un cadou”

Coreea de Nord a exclus marţi să renunţe la armamentul său nuclear în schimbul unei declaraţii oficiale din partea Statelor Unite prin care să se pună capăt Războiului Coreei şi a apreciat că un tratat de pace nu poate fi „un element de târguială”, relatează News.ro, care citează AFP.

Phenianul cere Washingtonului, de decenii, să pună capăt Războiului Coreei (1950-1953), încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un trtat de pace. Coreea de Nord a apreciat mereu că sfârşitul războiului ar contribui la o scădere durabilă a tensiunilor în peninsulă.

Luna trecută, în cursul unui summit la Phenian cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-un, liderul nord-coreean Kim Jong Un a evocat posibilitatea închiderii complexului nuclear de la Yongbyon, dacă Washingtonul ia „măsuri corespunzătoare”. Însă nu a făcut vreo precizare cu privire la aceste măsuri.

Agenţia nord-coreeană de presă KCNA a relevat marţi că experţi americani au propus un posibil schimb a unei declaraţii care să pună capăt războiului cu „denuclearizarea”.

„Sfârşitul războiului (...) nu este un cadou pe care cineva îl face altcuiva. Iar acesta nu va putea să fie vreodată un element de târguială în vederea obţinerii denuclearizării RPDC”, numele oficial al Republicii Populare şi Decocratice Coreea, afirmă KCNA.

Agenţia precizează că Phenianul este pregătit să ia „măsuri precum dezarmarea eternă” a arsenalului său nuclear, „dacă Statele Unite iau măsuri corespunzătoare”, dar din nou fără să ofere detalii.

Cho Sung-ryul, un expert de la Institutul de strategii de securitate naţională, a apreciat că Nordul ar putea să încerce, prin această declaraţie, să reducă marja de manevră a Washingtonului.

„Nordul încearcă să reducă valoarea ofertei potenţiale a tratatului de pace a Washingtonului, sugerând că «nu este suficient pentru a ne aduce la denuclearizare»”, a declarat el pentru agenţia sud-coreeană de presă Yonhap.

Peninsula este de la începutul anului teatrul unei remarcabile destinderi, marcate prin trei summituri intercoreene şi un summit istoric, în iunie, între Kim şi preşedintele american Donald Trump.

Cu toate acestea, acest lucru a condus la progrese foarte mici în privinţa obiectivului „denuclearizării”.

Ministrul nord-coreean de Externe Ri Yong Ho a declarat zilele trecute, la tribuna Adunării Generale a ONU, că Phenianul nu va renunţa unilateral la armamentul său nuclear atât timp cât Washingtonul acţionează în vederea menţinerii sancţiunilor drastice impuse Nordului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: