image
Sursa foto: err.ee

Iulia Navalnâi merge la Bruxelles și se va întâlni cu miniștrii de externe din UE

Iulia Navalnâi, văduva opozantului rus Alexei Navalnâi, mort vineri într-o închisoare rusească din Arctica, se va întâlni, luni, la Bruxelles, cu miniştrii de externe ai statelor Uniunii Europene, a anunţat, duminică, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

„Luni, o voi primi pe Iulia Navalnâi la Consiliul Afaceri Externe al UE”, a declarat, duminică seara, Josep Borrell pe Twitter.

„Miniştrii din UE vor trimite un puternic mesaj de susţinere luptătorilor pentru libertate din Rusia şi vor onora memoria lui Alexei Navalnâi”, a scris Borrell.

Iulia Navalnâi, care nu şi-a mai văzut de doi ani soţul, a declarat că ea îl consideră pe dictatorul rus, Vladimir Putin, „personal responsabil” de moartea lui şi a îndemnat comunitatea internaţională să se unească pentru a învinge „acest regim îngrozitor”.

Ministrul de externe italian, Antonio Tajani, a spus că declaraţiile Iuliei Navalnâi „vor ajuta toţi europenii să înţeleagă mai bine ce tip de sistem violent trebuie să înfruntăm în Ucraina”.

„Aceasta ne face să simţim ameninţarea care apasă asupra cetăţenilor ruşi şi tuturor regiunilor Europei noastre, un continent unde violenţa, brutalitatea şi războiul au fost readuse într-un mod ruşinos şi iresponsabil”, a adăugat Tajani într-un comunicat.

Alexei Navalnâi era cel mai marcant reprezentant al opoziţiei în Rusia, unde se bucura de mare popularitate pentru că denunţase în repetate rânduri corupţia regimului Putin. În 2020, Iulia Navalnâi a reuşit să-l scoată pe soţul său din Rusia în timp ce el se afla în comă în Siberia, victima unei otrăviri. Ea s-a aflat alături de Alexei Navalnâi atunci când el s-a întors din Germania în Rusia și la momentul arestării sale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: