image
Sursa foto: Jurnal.md

Andrei Năstase, despre intenția lui Dodon de a scăpa de suburbii: „Acest pretins președinte trădează alianța cu Plahotniuc”

Intenția lui Igor Dodon de a lăsa suburbiile fără dreptul de a participa la alegerea primarului capitalei trădează alianța socialiștilor cu partidul de la guvernare, controlat de Vladimir Plahotniuc, în condițiile în care asemenea modificări legislative nu pot fi făcute fără votul majorității parlamentare din jurul PD.

Sunt declarațiile primarului ales al capitalei, Andrei Năstase.

În timp ce socialiștii vor să scape de suburbii, președintele Platformei DA vorbește de necesitatea de a moderniza aceste localități despre care spune că sunt „centura de aur” a Chișinăului.

„Nu știu de ce ne-ar surprinde asemenea retorică, nu este nouă. Am auzit această retorică și înainte, atunci când se vorbea de excluderea suburbiilor din componența municipiului Chișinău. Am considerat suburbiile o prioritate pentru noi. Am spus chiar că suburbiile sunt „centura e aur” a Chișinăului, centura noastră de rezistență. În ciuda tuturor acestor dispute sterile din cadrul campaniilor electorale, suburbiile sunt și vor să rămâne parte integrantă a municipiului. Ceea ce trebuie să facem cu suburbiile este ca, împreună cu primarii și consilierii din aceste localități, împreună cu partenerii de dezvoltare, împreună cu confrații noștri de peste Prut, prin înfrățiri mai multe și mai bune, să le modernizăm cu transport, cu apă, canalizare, energie electrică și alte necesități”, a declarat Andrei Năstase în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova.

În opinia lui Andrei Năstase, retorica lui Dodon trădează alianța pe care o are cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, care la fel este nemulțumit de rezultatul alegerilor din Chișinău.

„Acest pretins președinte, pentru unii nepreședinte trădează prin retorica sa o alianță pe care nu vrea să și-o asume. În momentul de față, nicio lege nu poate trece dacă nu ai alianță cu PD și gruparea pe care a adunat-o în jurul său prin fraudă, persecuții, dosare penale. Dacă cumva vorbește pentru viitor, trebuie să-și asume acest parteneriat pe care l-au valorificat în cadrul campaniei prezidențiale și au ieșit cu un președinte comun pentru cele două partide de stânga. Așa cum au acționat atunci, au încercat să acționeze și în municipale, unindu-și eforturile, făcând front comun, doar că de data asta nu au reușit. Iată prin prisma acestor lucruri trebuie analizată retorica lui Dodon care este deranjat de acest rezultat. Eu zic că, pe lângă Dodon, mai este deranjat de acest rezultat și acesta este partenerul său, Plahotniuc, eu având un candidat coordonat în aceste alegeri. Cunoaște toată lumea cine este”, a menționat primarul ales al capitalei.

Andrei Năstase a atenționat, în acest context, despre riscurile sistemului electoral mixt care avantajează socialiștii la alegerile parlamentare din toamnă.

„Eu propun o unificare a forțelor proeuropene ca să repetăm succesul obținut în capitală. astfel încât în toamna acestui an să dăm o lovitură de grație acestui parteneriat Plahotniuc-Dodon. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, riscăm ca nu doar suburbiile să aibă de suferit, dar și întreaga țară, din cauza unor politici orientate spre a ne menține Republica Moldova într-o zonă gri, a nedreptății, a sărăciei, a contrabandei, a traficului de ființe umane”, a încheiat Andrei Năstase.

Precizăm că, după înfrângerea suferită de Ceban în fața lui Năstase, președintele Igor Dodon a anunțat că vrea să lase suburbiile fără dreptul de a participa la alegerile pentru funcția de primar general al capitalei.

Acesta nu a exclus că la următoarele alegeri vor fi implementate aceste schimbări, precizând acest lucru depinde de rezultatele alegerilor parlamentare din toamnă.

Andrei Năstase a fost susținut masiv de locuitorii suburbiilor. Candidatul forțelor proeuropene și antioligarhice s-a plasat pe primul loc în aproape toate suburbiile capitalei în alegerile pentru funcția de primar al capitalei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: