image
Sursa foto: gds.ro

DIICOT mută la București dosarul Caracal; Dacă sunt descoperite cadavre, ancheta poate fi preluată de Parchetul General

Procurorii DIICOT, structura centrală, vor prelua dosarul crimelor din Caracal, de la colegii din Craiova, a precizat purtătorul de cuvânt al Direcţiei, Mihaela Porime. „Având în vedere complexitatea cauzei și emotia publică generală creata în zonă, analizăm oportunitatea preluării”, a arătat Porime, citată de Mediafax.

Surse judiciare au declarat, pentru Europa Liberă, că dosarul va sta la DIICOT câtă vreme nu este găsit un cadavru în investigația care privește dispariția și posibila ucidere a celor două tinere de lângă Caracal, Alexandra, de 15 ani, și Luiza, de 18 ani.

În momentul în care testele ADN vor arăta că ar fi vorba de o omucidere, dosarul ar urma să fie preluat de criminaliștii din cadrul Parchetului General, au mai spus aceleași surse.

Dosarul a ajuns la DIICOT, pentru că, inițial, a fost deschis un dosar legat de dispariția din luna aprilie a Luizei și s-a mers pe ipoteza că ar fi vorba despre trafic de persoane. Mai exact, în luna iunie, Parchetul de la Craiova și-a declinat competența, iar la acel moment dosarul a fost preluat de DIICOT-ul local.

Într-o conferinţă de presă, procurorul-şef DIICOT, Felix Bănilă, a spus - „Dacă şi DIICOT este depăşit de acest caz...Vă spun că nu".

Felix Bănilă, șeful DIICOT, a declarat că din probele pe care le-au avut până acum procurorii nu există concluzii clare că fetele dispărute la Caracal au fost ucise. Există certitudinea că Alexandra, de 15 ani, s-a aflat în casa și mașina lui Gheorghe Dincă, suspectul din acest caz.

Declarațiile șefului DIICOT au în vedere faptul că nu sunt gata analizele ADN de pe fragmentele de oase și dinți care au fost ridicate din casa suspectului, aflată la marginea orașului Caracal.

Felix Bănilă a arătat că analizele genetice au identificat, pe baza cerceilor și a hainelor, prezența Alexandrei, fata dispărută miercurea trecută, atât în mașina, cât și în casa lui Gheorghe Dincă.

Șeful DIICOT, parchetul pentru crimă organizată care a preluat cazul, a mai spus, într-o conferință de presă la care, în premieră, jurnaliștilor li s-a răspuns la întrebări, că există dubii în privința arderii presupusului cadavru al Alexandrei în casa suspectului. Procurorul-șef DIICOT a explicat că în curtea acestuia s-a găsit un arzător improvizat, care este înconjurat de un cilindru metalic, fără capac și fără fund, însă nu a dat detalii despre eficiența unei astfel de instalații artizanale în arderea unui corp uman.

Orice pistă este luată în calcul, iar anchetatorii lucrează inclusiv la varianta ca Luiza și Alexandra să mai fie încă în viață. Bănilă a spus că ambele adolescente sunt căutate internațional.

În legătură cu această variantă a anchetei, procurorul-șef al DIICOT a insistat, în răspunsul la mai multe întrebări, că ar periclita investigația în cazul în care ar oferi detalii.

„Se pare că a acționat singur, însă nu neglijăm existența unei rețele” de prostituție și a unor complici, a spus Bănilă.

În privința anchetei dispariției Luizei, fata de 18 ani care este căutată de familie din luna aprilie, Bănilă a dat puține detalii. El a spus că bunicul fetei, care a alertat poliția și a făcut mai multe demersuri în acest sens, a fost, într-adevăr, sunat de două de un individ care îi spunea că Luiza a plecat în străinătate, însă șeful procurorilor anti-Mafia s-a limitat să răspundă că „au fost două cartele pre-pay cumpărate de pe teritoriul României”. Felix Bănilă a mai arătat că ancheta dosarului Luizei este din luna iunie preluată de DIICOT, iar identificarea mașinii în care s-a urcat fata ultima dată când a fost văzută - a lui Gheorghe Dincă - a fost făcută de pe camere de supraveghere.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: