image
Sursa foto: jurnal.md

Programul cetățeniei prin investiție, SUSPENDAT; Ce se va întâmpla cu cererile depuse deja

Programul cetățeniei prin investiție va fi suspendat mâine oficial de Parlament, a declarat șeful statului, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

„Cunoașteți că Parlamentul a votat în prima lectură abrogarea programului. Mâine Parlamentul va lua decizia de suspendare a programului până când ne clarificăm cu toate detaliile. Sunt întrebări referitor la companiile care sunt implicate. Există o companie internațională cu bun nume, care a fost atrasă în acest proiect, dar sunt câteva companii mai mici, inclusiv moldovenești, cu proprietari dubioși care sunt implicați în acest program. De aceea, până nu ne clarificăm, suspendăm programul”, a precizat Dodon.

În ceea ce ține de persoanele care deja au aplicat la acest program, cererile acestora urmează să fie examinate de comisie și depuse la Președinție, șeful statului urmând să ia decizia.

„Până în acest moment au fost depuse 34 de cereri, unele au fost examinate, altele sunt în proces de examinare. Mai departe, în afară de acestea 34, comisia nu primește suplimentar”, a menționat președintele.

„Vom merge mai departe sau nu cu acest program - vom lua decizia după ce ne clarificăm cu toate detaliile. Dar, la ziua de astăzi, este suspendat”, a spus Dodon.

Precizăm că Parlamentul a abrogat, în primă lectură, controversata lege a cetățeniei prin investiție, promovată de fosta coaliție majoritară controlată de PD și care risca să ne coste regimul liberalizat de vize cu UE, așa cum a atenționat recent Comisia Europeană, a fost abrogată de Parlament.

Actul normativ prevedea că autoritățile acordă cetățenia R. Moldova unui cetățean străin sau unui apatrid care varsă contribuții la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau a efectuat, timp de 60 de luni, investiții în domeniile de dezvoltare strategică.

Valoarea minimă a contribuției nerambursabile la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă constituie echivalentul a 100.000 de euro.

Mai amintim că, potrivit unor informații, soția controversatului primar de Orhei, Ilan Șor, ar fi unul dintre primii cetățeni străini care au depus cerere pentru a obține cetățenia Republicii Moldova prin investiție. Totodată, pe lângă Sara Șor, vor să cumpere cetățenia RM fratele și tatăl acesteia. Șor a confirmat ulterior că soția sa vrea să obțină cetățenia RM pe bani, dar informațiile despre în privința fratelui și tatălui acesteia a spus că sunt o minciună.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: