image
Sursa foto: Privesc.eu

PROCLAMAȚIA protestului din 26 august: DEMISIA Guvernului, alegeri libere, anchetă penală a UE privind jaful miliardului

UDDATE 18.41 // Participanții la marele protest din PMAN au votat o proclamație prin care au înaintat guvernării mai multe revendicări:

- demisia Guvernului Filip, responsabil pentru înrăutățirea situației din RM, pentru derapajele antidemocratice ale regimului și pentru izolarea internațională a țării;

- organizarea unor alegeri libere și corecte în baza sistemului de vot proporțional;

- validarea rezultatelor alegerilor din Chișinău, câștigate de Andrei Năstase;

- anularea legii amnistiei capitalului și cea privind recuparera de către cetățeni a miliardelor furate;

- oprirea perspecuțiilor politice în adresa opoziției;

- finalizarea investigației penale cu privire la furtul bancar și tragerea la răspundere a celor implicați;

- adoptarea legii Magnițky;

- urmărirea penală de către instituțiile europene a cetățenilor RM implicați în furtul miliardului.

UPDATE 16.53 // Miile de manifestanți au revenit în PMAN, după ce au mărșăluit pașnic la instituțiile de stat, considerate de majoritatea cetățenilor ca fiind capturate de actualul regim.

Piața deja este liberă, iar protestul va continua și noaptea, oamenii fiind îndemnați să-și ia și corturile.

UPDATE 15.42 // Ritmul marșului de protest este asigurat de membrii grupului Occupy Guguță care au organizat un adevărat spectacol folosind tobe, cratițe și sticle.

UPDATE 15.22 // Oamenii pornesc într-un marș de protest la instituțiile de stat, capturate de actualul regim. Ulterior, manifestația va continua în PMAN.

De precizat, că din așa-numitul protest al lui Șor nu a rămas decât câțiva indivizi care dansează

UPDATE 14.47 // Liderii Mișcării de Rezistență Națională cer poliției să evacueze PMAN, care e ocupată de manifestanții lui Șor.

„Azi s-a produs încă o provocare crasă a regimului Plahotniuc-Dodon. Șor nu are nicio autorizație. Știm că ei se află acolo contrar legii. Fac apel către polițiști. Cerem ca polițiștii să elibereze piața”, a spus vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

UPDATE 14.31 // Liderii partidelor antioligarhice, Andrei Năstase și Maia Sandu, îndeamnă la calm oamenii înfuriați din cauza show-ului pus la cale de Șor, pentru a deturna protestul.

„Poliția ne-a asigurat că în curând vor pleca, iar noi ne vom putea muta în PMAN. Știu că au venit oameni de la mii de km pentru a participa la protest. E de datoria noastră să nu le oferim satisfacția să transformăm un miting de mare amploare într-o gâlceavă. Avem nevoie să fim cât mai mulți în PMAN, sunați-vă frații, surorile, prietenii, să vină în Piața Marii Adunări Naționale. Doar așa vom determina acești șoricei să plece”, a spus liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

„În curând o să termine frigăruii și o să plece acasă. Noi nu am venit pentru frigărui. Ei rămân în stradă pentru cât sunt plătiți. Noi am venit aici să ne luăm țara înapoi”, a adăugat președinta PAS, Maia Sandu.

UPDATE 14.09 // Contramanifestația lui Șor a dat peste cap programul protestului. Pentru a evita eventuale ciocniri, liderii Mișcării de Rezistență Națională au fost nevoiți să mute protestul în fața monumentului lui Ștefan cel Mare.

„Diaspora-i cu noi, vrem țara înapoi” - scandează oamenii care spun că s-au săturat de ilegalitățile actualei guvernări.

____

Mii de oameni au răspuns la apelul Mișcării de Rezistență Națională ACUM și au ieșit la protest în Piața Marii Adunări Naționale.

Întrucât în piață oamenii lui Șor au adus corturi, scaune, frigărui și mâncare, iar riscul de provocări și tensiuni a crescut, oamenii sunt îndemnați să dea dovadă de calm și să filmeze orice fel de acțiuni care vă par suspecte. Acțiunile violete sunt inadmisibile.

Totodată, cetățenii sunt îndemnați să urmeze instrucțiunile liderilor, moderatorilor protestelor. De asemenea, urmăriți toate recomandările și instrucțiunile plasate pe această pagină din numele ACUM.

În paralel cu protestul din PMAN, și în mai multe orașe din Europa și de peste ocean vor avea loc proteste. Moldovenii din diasporă, care nu au reușit să revină în țară, au anunțat despre organizarea mai multor manifestații astăzi, în semn de solidaritate cu protestul de la Chișinău. Astfel, vor avea loc manifestații la Londra, Paris, Berlin, Frankfurt pe Main, Milano, Bruxelles etc.

Protestul din PMAN poate fi urmărit în direct la Jurnal TV începând cu ora 14.00.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: