image
Sursa foto: Getty Images

Scandal în fotbalul mondial: Infantino vrea să introducă două noi competiţii; UEFA îl acuză

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a readus în discuţie planul pentru înfiinţarea a două noi competiţii globale pe agenda Consiliului FIFA, care se întruneşte, începând de vineri, la Kigali, în Rwanda.

O mini Cupă Mondială şi un nou format al Cupei Mondiale a Cluburilor se află printre subiectele care vor fi dezbătute vineri, dar FIFA nu a confirmat dacă acest plan va fi supus votului pentru aprobare.

Infantino i-a informat din luna mai pe membrii Consiliului FIFA despre acest plan care are în spate din punct de vedere financiar un grup solid şi serios de investitori dispuşi să investească 25 miliarde dolari pe un ciclu de 12 ani, începând cu 2021. Nu a fost dezvăluită identitatea investitorilor, dar media susţine că este vorba de Grupul SoftBank (Japonia), care va forma un consorţiu alături de alte companii.

Planul a fost criticat deschis de cluburile şi de ligile europene, în timp ce preşedintele UEFA Aleksander Ceferin a acuzat FIFA de "vânzarea sufletului acestui sport" şi a calificat planul lui Infantino de ''un mercantilism extrem de cinic şi nemilos''.

Înfiinţarea celor două competiţii nu a figurat pe agenda Congresului FIFA de la Moscova, din luna iunie.

Mini Cupa Mondială supranumită Final 8 ar urma să se dispute o dată la doi ani, cu participarea a opt echipe, care se impun în competiţiile continentale. Competiţia ar urma să se desfăşoare începând cu 2021 în luna octombrie şi/sau noiembrie şi va înlocui Cupa Confederaţiilor, care se dispută din patru în patru ani.

Cupa Mondială a cluburilor, care în prezent reuneşte 7 echipe în fiecare an, ar urma să fie extinsă la 24 de echipe şi se va juca o dată la patru ani.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: