image
Sursa foto: ld.md

Michalko: Suntem foarte atenți la ce se întâmplă în RM; Anularea alegerilor câștigate de Andrei Năstase - caz fără precedent

În ultimul an, Republica Moldova a întreținut relația pe care o are cu Uniunea Europeană, însă nu au fost văzute progrese în domeniile de bază, precum domeniul justiției. Mai mult, s-au văzut regrese, în ceea ce privește respectarea standardelor democratice sau principiile statului de drept, iar anularea alegerilor din mun. Chișinău a bifat un caz fără precedent în relația cu partenerii externi ai țării noastre, spune Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko.

„Am văzut unele regrese în ceea ce privește respectarea standardelor democratice sau principiile statului de drept. Am văzut că unele dintre pozițiile exprimate în trecut de către partenerii internaționali, inclusiv UE, s-au adeverit în ceea ce privește riscurile, dacă vorbim, de exemplu, despre poziția clară privind sistemul electoral. În domeniul electoral s-a văzut un caz fără precedent, cu anularea rezultatelor alegerilor din mun. Chișinău, care au fost câștigate în mod liber și corect de către Andrei Năstase. Această decizie a avut impact în dialogul UE – RM, care a dus la mai multe momente în care partea europeană și-a exprimat foarte clar poziția despre aceste fenomene și sperăm că în viitor va fi posibil să evităm astfel de dezvoltări negative”, a declarat șeful Delegației UE, într-un interviu pentru Cotidianul.md.

Întrebat despre faptul că guvernarea de la Chișinău una spune și alta face, adică se declară proeuropeană în timp ce numai democratice nu pot fi numite metodele și acțiunile la care recurge puterea, oficialul a spus că în lumea în care trăim nu poate fi mușamalizat nimic.

„Este important ce simt cetățenii RM și este important ca ei să aibă toate posibilitățile de a beneficia de drepturile pe care le au ca cetățeni într-o societate democratică, de a beneficia de libertățile pe care le au ca cetățeni, să poată să beneficieze și de aceste șanse aduse de către relația cu UE. Astăzi suntem într-o lume în care nu se poate mușamaliza nimic. Deci respectarea standardelor este o condiție esențială. Poziția UE a fost foarte clar exprimată și după adoptarea sistemului electoral nou împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale OSCE/ODIHR. A fost exprimată deschiderea spre continuarea cooperării, de exemplu, cu memorandumul înțelegerii despre asistența macrofinanciară în noiembrie anul trecut, dar bazată pe condițiile, inclusiv politice, dar poziția a fost, încă o dată, clar exprimată în zilele după anularea rezultatelor alegerilor din Chișinău, cu declarația comună a doamnei Federica Mogherini și a comisarului Johannes Hahn, cu rezoluția Parlamentului European și cu rezultatul discuțiilor miniștrilor de externe în iulie. Ați văzut că această atenție continuă cu proiectul de rezoluție care a fost votat de către Comisia pentru Relații Externe din Parlamentul European și discuția care este prevăzută pentru noiembrie în Plenara Parlamentului European. Deci, noi, partenerii europeni, suntem foarte atenți la lucrurile care se întâmplă în Republica Moldova”, a punctat Peter Michalko.

Șeful Delegației UE s-a referit și la pachetul de legi privind așa-zisa amnistie fiscală, extrem de dur criticat de partenerii de dezvoltare. „UE și-a exprimat foarte clar poziția privind adoptarea acestei legislații și riscurile aduse de ea. Vedem aceste riscuri. Totul se vede și în contextul în care, la moment, se află RM, cu o fraudă bancară care a luat din țară 12% din PIB. Acești bani s-au luat de la cetățenii RM, care ar fi putut să aibă o viață mai bună dacă nu s-ar fi întâmplat acest lucru. Plus, aceasta a dăunat foarte mult imaginii RM și credibilității acesteia în relația cu partenerii internaționali, cu investitorii, iar această credibilitate se va restabili doar cu foarte mult efort. Dacă aceste riscuri vor fi readuse, mă tem că ar fi o situație mult mai grea și consecințele mult mai problematice pentru economia și imaginea Republicii Moldova”, a mai declarat ambasadorul UE la Chișinău.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: