image
Sursa foto: jurnal.md

Procurorii vor avea salarii mai mari; Statul, obligat să le ajusteze cel puțin la rata inflației

Statul va fi obligat să ajusteze salariile procurorilor cel puțin la rata inflației. O decizie în acest sens a fost luată de membrii Curții Constituționale, ea fiind similară cu poziția adoptată anterior cu referire la salariile judecătorilor. Se întâmplă urmare a unei sesizări care a fost depusă la Înalta Curte de procurorul general interimar, Ion Munteanu.

„Curtea a constatat că valoarea de referință aplicată procurorilor nu a fost modificată de la data modificării legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Pentru a asigura independența autorităților de rang constituțional sunt necesare garanți adecvate, inclusiv financiare. Acest fapt implică în special o stabilitate a cuantumului salariului care trebuie să permită un nivel de viață adecvat”, a declarat președintele CC, Nicolae Roșca.

Hotărârea Înaltei Curți este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării.

Menționăm că anterior și Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a cerut majorarea salariilor magistraților. Asociația a făcut referire la faptul că salariile miniștrilor au fost majorate semnificativ și a notat că anterior Înalta Curte a hotărât că judecătorii, deputații și miniștrii sunt autorități care sunt poziționate pe aceeași scară în ierarhia instituțională a puterilor, respectiv salarizarea nu trebuie să fie diferențiată. În concluzie, magistrații au acuzat Guvernul că nu ar ține cont de principiile stabilite de Curtea Constituțională și că ar institui un tratament diferențiat de remunerare între judecători și miniștri.

Noutăţile partenerilor

comentarii: