image
Sursa foto: AP

Curtea Supremă din Polonia suspendă aplicarea legii ce obligă pensionarea anticipată a judecătorilor

Curtea Supremă din Polonia a suspendat joi aplicarea unei legi care obligă pensionarea anticipată a judecătorilor şi a apelat la Curtea Europeană de Justiţie pentru a se pronunţa dacă modificările recente aduse legii de funcţionare a curţii încalcă regulile UE, anunţă site-ul Politico.eu.

Măsura atrage curtea superioară a UE în mijlocul unei bătălii constituţionale în Polonia, unde partidul de guvernământ Lege şi Justiţie a fost acuzat că a reorganizat sistemul judiciar pentru a-l aduce sub un control politic mai strict. Partidul declară că paşii sunt necesari pentru a curăţa sistemul judiciar de corupţie şi de legăturile cu vechiul regim comunist.

Una dintre măsurile adoptate luna trecută impune o vârstă de pensionare de 65 de ani pentru judecătorii Curţii Supreme, suspendând aproximativ 40% dintre judecătorii curţii, inclusiv preşedintele acesteia, Małgorzata Gersdorf.

Judecătorii care doresc să rămână în funcţie după vârstă pensionării trebuie să ceară permisiunea preşedintelui Andrzej Duda, ceea ce majoritatea a refuzat să facă, declarând că aceasta slăbeşte independenţa sistemului judiciar.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: