image
Sursa foto: jurnal.md

Media Policy Forum, desfășurat la Chișinău; Problemele din domeniul mediadic, tendințele și soluțiile - subiecte principale

Experți din societatea civilă, mass-media independentă, reprezentanți ai Guvernului, mediului academic, dar și ai comunității internaționale de donatori au participat astăzi la un Forum Internațional de politici media, organizat la Chișinău.

Cei prezenți la eveniment au pus în discuție provocările din domeniul mediatic, tendințele și măsurile de susținere a conținutului media autohton. S-a vorbit și despre asigurarea corectitudinii informației în contextul propagandei legate de războiul neprovocat al Rusiei în Ucraina.

În cadrul „Media Policy Forum”, reprezentanții instituțiilor de presă au scos în vizor principalele probleme pe care le întâmpină astăzi mass-media din Republica Moldova. „Televiziunea nu mai poate funcționa în modul în care a activat în urmă cu 30 de ani. Acum e momentul oportun să insistăm asupra schimbărilor necesare în domeniu”, a declarat directorul Jurnal TV, Adrian Buraga.

„Mă bucur că s-a numit cu subiect și predicat cei care parazitează, s-au dat nume concrete și s-au propus pași concreți, s-au solicitat acțiuni concrete din partea autorităților. A fost discutat și subiectul conținutului local. Cunoaștem că există multe voci care afirmă că este practic imposibil să realizezi opt ore de conținut audiovizual propriu. Așa cum am spus-o în anii precedenți, o spunem și astăzi. Este posibil. Jurnal TV este un exemplu viu. Producem peste limita necesară, zilnic, lunar și anual conținut propriu”, a declarat Adrian Buraga.

Experții din domeniul audiovizual au propus măsuri pe care statul le poate implementa, pentru a impulsiona producția de conținut local, dar și eventuale modificări legislative ce ar putea să susțină acest demers. Președintele Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, spune că este important să fie gândiți pași care să aducă o mai mare echitate și corectitudine pe piața media locală.

„Nu este deloc în regulă când un post care investește în diversificarea de formate, care se gândește cum să facă o grilă cât mai atractivă, să fie pus în oală cu cineva care nu își propune același lucru, și care, de fapt, nu se gândește să dezvolte piața, să mențină talentele, să caute talentele și să promoveze în audiovizualul autohton”, a menționat Liliana Vițu.

Guvernul Statelor Unite este mândru că poate contribui la promovarea sectorului mass-media din Republica Moldova, eficient și modern, a declarat ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, Kent Logsdon, prezent la eveniment.

„Intenția tuturor este de a îmbunătăți produsul mediatic și de a consolida rolul esențial al mass-media, pentru comunicarea priorităților. Războiul din Ucraina, pornit de Federația Rusă, a creat noi provocări pentru comunitatea mass-media din Republica Moldova și multe instituții mass-media au făcut o treabă minunată, au livrat informații în timp util, informație reală, să combată informațiile false și să contribuie la promovarea parcursului european al Republicii Moldova”, a spus ambasadorul SUA la Chișinău.

Despre rolul mass-mediei independente și responsabilitățile pe care le are Guvernul în protejarea spațiului mediatic și asigurarea dreptului la libera exprimare, a vorbit premierul Dorin Recean.

„Eforturile guvernării în acest sens trebuie să fie transparente și noi exact asta facem. Noi încercăm să oferim toată informația societății prin intermediul jurnaliștilor. Jurnaliștii, presupunem, că acționează în interesul societății și, în plus, este vorba de un proces de tranziție, iar toate rezultatele obținute în acest proces, trebuie să fie transparente”, a declarat prim-ministrul.

„Media Policy Forum” este organizat de Freedom House și Mediacor în parteneriat cu Internews, Asociația companiilor de creație COR, MEDIA-M și Proiectul Tehnologiile Viitorului, cu sprijinul financiar al USAID, Suediei, Ambasadei Marii Britanii la Chișinău și Fundației Friedrich Naumann Pentru Libertate

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: