image
Sursa foto: privesc.eu

Slusari a decis să-i trimită lui Stoianoglo anexe din Kroll pentru a-l ajuta să se clarifice cu beneficiarii jafului bancar

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, cel care a condus Comisia parlamentară de anchetă privind jaful din sistemul bancar, a decis să-i trimită lui Alexandr Stoianoglo anexe din raportul Kroll, după ce procurorul general a spus că nu a văzut „nume concrete” ale beneficiarilor finali ai fraudei bancare.

„Luni, la prima ora, voi expedia Procurorului General două anexe la raportul Kroll, care conțin mai multe nume ale persoanelor implicate în procesul devalizării sistemului bancar, care demult sunt arhicunoscute. Situația, în opinia mea, este mai mult decăt ridicolă. Este o confirmare mai mult decăt elocventă a faptului capturării justiției în perioada 2014-2019”, afirmă deputatul PPDA, Alexandru Slusari.

Slusari menționează că la 22 martie 2018 reprezentantul companiei Kroll, în prezența conducerii Băncii Naționale, a transmis Procuraturii Anticorupție raportul Kroll 2 cu toate anexele și numele.

„Acest fapt ni l-a confirmat atăt BNM, căt și angajații agenției Kroll, cu care membrii Comisiei de anchetă au avut întălnirea oficială în iulie 2019. După eforturi suplimentare Comisia de anchetă a obținut pe data de 20 septembrie 2019 toate anexele la raportul Kroll 2 cu indicarea "eroilor" furtului miliardului. Sunt ferm convins că pentru faptul că ancheta jafului bancar a fost tergiversată, iar Procuratura Generală în prezent nu dispune de toate materialele din raportul Kroll 2, trebuie să răspundă penal nu doar Morari, ci și alte persoane-factori de decizii, cum ar fi Bețișor, Harunjen și Popa. Posibil lista celor vinovați este mai mare. Cinci ani Procuratura a mimat investigarea și nu a întors niciun ban din miliardele furate pe care Guvernul Plahotniuc le-a pus pe umerii cetățenilor în suma dublă, iar Guvernul Dodon refuză să le scoată. Dacă în foarte scurt timp nu vedem că persoanele nominalizate sunt trase la răspundere, putem constata că justiția rămăne amorțită și controlată politic”, a declarat vicepreședintele Parlamentului.

„Aceeași regulă este valabilă și pentru alte dosare de rezonanță de gen finanțarea lui Dodon din străinătate, Aeroport, răpirea profesorilor turci, privatizări și concesionări ilicite, Arena Națională, persecutarea activiștilor civici și politici și multe altele. Datoria opoziției și societății civile să menținem presiunea maximală în vederea neadmiterii mușamalizării acestor cazuri, inclusiv prin proteste”, a conchis Slusari.

Noutăţile partenerilor

comentarii: