image
Sursa foto: Jurnal.md

Acord ratificat: R. Moldova împrumută 40 de mil. de euro pentru dezvoltarea sectorului energetic

Republica Moldova va beneficia de asistență financiară în valoare de 40 de milioane de euro, acordată de Agenția Franceză de Dezvoltare pentru dezvoltarea sectorului energetic. Parlamentul a ratificat un acord de facilitate de credit.

Banii vor fi folosiți pentru implementarea reformelor în infrastructura energetică și eficiența energetică, precum și în energia regenerabilă. În rezultat, se va accelera tranziția la energia verde în Republica Moldova, prin promovarea securității energetice și a dezvoltării durabile și rezistente la schimbările climatice, în conformitate cu cerințele acquis-ului UE, ale Comunității Energiei și cu angajamentele asumate de țara noastră în cadrul acordurilor internaționale.

Acordarea creditului în valoare de 40 de milioane de euro este condiționată de implementarea unor reforme în domeniul energetic, iar acțiunile urmează a fi realizate până în anul 2028. Maturitatea împrumutului este de 15 ani, inclusiv perioada de grație de 5 ani.

Acordul de facilitate de credit dintre Republica Moldova și Agenția Franceză pentru Dezvoltare a fost semnat la 17 octombrie 2023, în cadrul evenimentului „Platforma de sprijin pentru Republica Moldova”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: