image
Sursa foto: Jurnal.md

Octavian Armașu, noul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei pentru următorii șapte ani

Octavian Armașu este noul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei pentru următorii șapte ani. Candidatura acestuia, înaintată de președintele Parlamentului Andrian Candu, a fost aprobată de plen cu voturile a 54 de deputați. Numirea noului șef al băncii centrale nu a trecut fără dezbateri.

„Domnul Armașu îndeplinește condițiile pentru această funcție. Candidatura sa a fost discutată la comisie. Îl cunoașteți, e încă actualul ministru al Finanțelor”, i-a prezentat Candu candidatura lui Armașu, înainte de a fi supusă votului.

Deputații din opoziție l-au întrebat pe noul guvernator al BNM când va asigura publicarea integrală a raportului Kroll II, fapt cerut de Parlamentul European.

„Recent, Parlamentul European a aprobat rezoluția privind RM. Printre altele, s-a făcut constatarea la primul și al doilea raport Kroll, despre care spune că trebuie să fie publicat integral. Fiind numit azi guvernator al BNM, când veți asigura publicarea acestui raport?”, l-a întrebat deputatul PLDM, Iurie Țap.

„Fără a intra în discuții privind oportunitatea publicării raportului, vreau să vă zic că nu este la BNM. Raportul a fost preluat de PG și BNM este în imposibilitatea de a da publicării acestui raport”, a fost răspunsul lui Armașu.

„Din câte cunosc, beneficiarul raportului Kroll este BNM”, a insistat deputatul PLDM. „Ce veți întreprinde pentru a urgenta investigarea jafului bancar cum o cere Parlamentul European”, a mai întrebat Iurie Țap.

„BNM nu este un organ de anchetă. Aceste atribuții aparțin PG, care a publicat strategia de recuperare a bunurilor fraudate. BNM are un anumit rol, mie îmi trebuie să evaluez la ce etapă ne aflăm. BNM și-a îndeplinit toate atribuțiile în acest proces”, a spus Armașu.

„Nu este o surpriză pentru nimeni candidatura dvs. deoarece o persoană mai loială guvernării era greu de găsit. Care totuși calități și pagini din experiența dvs. vă recomandă pentru această funcție foarte importantă pentru statul care e sfâșiat de corupție la cel mai înalt nivel”, l-a întrebat pe noul șef al băncii centrale legislatoarea BNM Maria Ciobanu.

„Experiența mea din finanțe și în domeniul corporativ, și în domeniul finanțelor publice. În domeniul finanțelor publice am început fără experiență. Fiind în funcția de ministru al Finanțelor, am avut posibilitatea să fiu implicat în agenda de reforme din domeniul financiar-bancar. Am negociat programul cu FMI, cunosc bine agenda de reforme la BNM, cunosc bine care sunt cele mai importante provocări din fața BNM”, a spus Octavian Armașu.

„Sper că nu veți acoperi cu experiența dvs. alte scheme precum furtul miliardului”, a adăugat Maria Ciobanu. „PLDM n-o să fie la guvernare, de aceea nu se vor comite furturi”, a ținut să intervină speakerul Andrian Candu.

„Pe perioada a câțiva ani, PLDM a constituit AIE 1 și 2, în componența cărora au fost și reprezentanții PD. Știți foarte bine că la BEM au fost persoane care reprezentau PD. Ca membru al Guvernului ați promovat decizia din 2014 care are anumite tangențe pe care le discutăm. Dacă e să vorbim cu argumente. Nu aveți dreptul moral să ne învinuiți pe noi”, i-a răspuns deputatul PLDM, Iurie Țap.

„A fost menționată „guvernarea cu scheme corupte”. Respectiv am dat replica”, s-a justificat Candu.

Octavian Armașu a îndeplinit funcția de ministru al Finanțelor din ianuarie 2016 în Guvernul Filip, fiind propus în această funcţie de PD, fără a deţine calitatea de membru al acestui partid.

Șeful de la Finanțe a fost în atenția opiniei publice mai ales după ce în septembrie 2016 a fost stropit cu o găleată de lapte de activistul civic Andrei Donică, chiar lângă Guvern. Acesta i-a reproşat oficialului că puterea a pus pe umerii cetăţenilor datoria de peste 13 miliarde de lei apărută în rezultatul fraudei bancare.

Anterior, reprezentanții Mișcării de Rezistență Națională ACUM, care au organizat proteste la instituțiile de stat pe care le consideră captive, l-au acuzat pe Armașu că este sluga lui Plahotniuc. Și asta pentru că ar aloca bani din bugetul de stat așa cum îi indică șeful PD, dar nu după nevoile cetățenilor.

Înainte de a ajunge la Guvern, Armașu a ocupat mai multe funcţii în cadrul companiei Südzucker Moldova (1999–2016), de la controlor la director financiar.

Potrivit Avere.md, Octavian Armaşu și familia acestuia sunt posesori ai următoarelor bunuri imobile şi mobile: 2 apartamente, 2 vile, 2 garaje, 137 terenuri agricole cu suprafaţa totală de 92.5 ha în satele Nicoreni, Dominteni şi Gribova din raionul Drochia, un teren intravilan în s. Budeşti din mun. Chişinău, 2 terenuri extravilane şi un automobil Volvo XC60.

În proprietatea familiei Armaşu se află şi o cotă de participare de 0.0005% în cadrul companiei “Agro-SZM” S.R.L. şi acţiuni la societăţile comerciale “Franzeluţa” S.A. (800 acţiuni), “Victoriabank” S.A. (1,250 acţiuni) şi “Banca de Economii” S.A., aflată în proces de lichidare (772 acţiuni).

Armașu va prelua funcția lăsată vacantă de Sergiu Cioclea care a anunțat săptămâna trecută că demisionează din considerente personale. Cioclea a venit la conducerea BNM în aprilie 2016.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: