image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Fermierii, reacție la declarația ministrului Bolea: „Nu am auzit să refuze dublarea salariului”

Asociația Forța Fermierilor a reacționat la declarația ministrului Agriculturii Vladimir Bolea care a menționat în cadrul unei emisiuni televizate că cele 200 de milioane de lei promise agricultorilor, „sunt luate de la copii și bătrâni, de la 2,5 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova, pentru că Guvernul conștientizează că în agricultură este o situație complicată”. Forța Fermierilor accentuează că ministrul nu a făcut o declarație similară atunci când li s-au majorat salariile miniștrilor. Suma de 200 de milioane nu este cu mult mai mare ca cea de majorare a salariilor acestora.

Forța fermierilor a emis o reacție în care anunță că agricultorii încă în toamna anului 2022 au cerut ca guvernul să se adreseze către Uniunea Europeană cu solicitarea de acordare a sprijinului financiar producătorilor agricoli din Republica Moldova, afectați concomitent de multiple crize. Anume așa au procedat țările din Bazinul Mării Negre cum ar fi România, Polonia, Slovacia, Bulgaria și Ungaria.

„Accentuăm că fermierii nu au cerut să fie acordat acest sprijin din surse interne ale bugetului de stat sau de la gura copiilor și bătrânilor, așa cum a declarat domnul ministru. Rămâne mare-mare întrebare de ce persoanele abilitate nu și-au făcut treaba și au tărăgănat timp de 9 luni adresarea către UE. (...)Totodată, atragem atenție că suma identificată de 200 mln lei nu este cu mult mai mare față de banii, alocați pentru majorarea salariilor miniștrilor și secretarilor de stat. Nu am auzit ca domnul ministru să refuze la dublarea salariului din contul copiilor și pensionarilor”.

Aceeași sursă precizează că ministru al agriculturii a solicitat recent la Bruxelles suport financiar în valoarea de circa 1,2 mlrd lei pentru depășirea crizei fără precedent în agricultură. Asociația Forța Fermierilor a propus reducerea acestei sume la 700 mln lei, cu condiția că sprijinul de urgență să fie acordat exclusiv agricultorilor micro, mici și mijlocii. Mai mult ca atăt, ei ar fi acceptat ca prima tranșa de salvare să fie alocată în mărime de 350 mil. de lei.

„Ca concluzie, atenționăm că declarațiile iresponsabile și pline de populism electoral ale unor demnitarilor de rang înalt sunt foarte periculoase și provoacă doar tensiuni în societate. Asociația Forța Fermierilor mai are speranța că Guvernul și Președinția vor reacționa și vor curma orice tentativă de a încinge conflictele interne și confruntări între diferite grupuri sociale”, au conchis reprezentanții asociației.

Noutăţile partenerilor

comentarii: