image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Agricultorii din Moldova și-au sporit volumul de producție, pentru a asigura Ucraina cu legume proaspete și procesate

Criza regională, cauzată de războiul din Ucraina, a influențat mult exporturile de legume din Republica Moldova. Agricultorii și-au sporit în anul trecut volumul de producție, pentru a-i asigura pe ucraineni cu legume proaspete și procesate. ”Pentru redresarea situației în domeniul agricol va fi nevoie de cel puțin cinci ani”, afirmă un expert din Ucraina.

Regiunea Herson asigura aproape jumătate din necesarul de legume, de care avea nevoie Ucraina. Acum, din cauza războiului, situația s-a înrăutățit substanțial, afirmă expertul în legumicultură Serghei Alba, din orașul Kahovka.

SERGHEI ALBA, expert în legumicultură, Ucraina: "Din păcate, în legătură cu această situație, noi am pierdut aceste capacități de producere. Vedem acest lucru când facem cumpărături la magazin. Prețurile sunt foarte mari la ceapă, la ardei, la roșii. Au crescut de aproximativ cinci ori, din cauza că terenurile sunt minate, iar sistemele de irigare se vor restabili nu degrabă, abia după război."

Potrivit expertului, criza alimentară regională se va resimți o perioadă îndelungată, iar Ucraina ar urma să importe din ce în ce mai mult.

SERGHEI ALBA, expert în legumicultură, Ucraina: "Cred că timp de cinci ani vom avea un deficit regional de ardei, de roșii, de dovleac și ceapă. E o ocazie bună pentru producătorii de legume din Republica Moldova. În primul rând, e un ajutor pentru a suplini acest deficit, oamenii trebuie să mănânce, iar în al doilea - de a asigura o producție profesională."

12 agricultori din satul Pârâta și din comuna Coșnița au reușit să exporte în anul 2022 o parte din recolta de ceapă.

ALEXANDRU STASEV, directorul Asociației de Irigare Coșnița: "Luând în considerare că zonele au fost irigate, productivitatea a fost foarte înaltă, asta le-a adus posibilitatea să exporte o parte din cantitate în Ucraina, mai ales că prețul oferit de partea Ucraineană a fost bun și au fost asigurate condițiile de export."

Aurelia Cecoi are o afacere în satul Roșcani, Anenii Noi. Cultivă legume în câmp deschis. În anul 2022, familia a exportat o bună parte din recolta de morcovi în Ucraina.

AURELIA CECOI, antreprenoare din Anenii Noi: "Pentru prima dată avem export în Ucraina în 2022, și avem deja și două camioane în 2023. S-a solicitat sfecla roșie și morcovul. Undeva au fost 100 de tone numai în 2022, iar în 2023 avem deja 40 de tone livrate."

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în anul 2022, în Ucraina au fost exportate 97 de tone de cartofi, circa 135 de tone de roșii, opt tone de ceapă, 2,4 mii de tone de napi, sfeclă roșie sau castraveți. În total, au fost exportate zece mii 808 tone de legume, cu valoarea totală de trei milioane 925 de mii de dolari.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: