image
Sursa foto: Jurnal.md

Dezbateri în Parlament pe marginea deciziei privind plăcile „neutre” pentru mașinile transnistrene; PD și PSRM, într-un gând

Decizia privind admiterea mașinilor din regiunea transnistreană în traficul internațional a provocat dezbateri astăzi la Parlament. Pe de o parte, opoziția susține că prin această măsură Chișinău creează premise pentru finanțarea regimului secesionist, la fel ca și schema prin care este procurată energia elecrică.

De cealaltă parte, socialiștii și democrații au lăudat decizia și au respins propunerea PLDM privind audierea în plenul Parlamentului a viceprim-ministrului pentru Reintegrare, Cristina Lesnic.

„Decizia poartă un caracter contradictoriu din punct de vedere constituțional. Comportă probleme cum ar fi aspectele financiare privind emiterea certificatelor și plăcuțelor. Unde vor fi vărsate fondurile pentru aceste servicii? Creăm premise pentru finanțarea regimului secesionist, precum schema de procurare a energiei electrice”, a declarat liderul fracțiunii PLDM, Tudor Deliu.

Liderul PCRM a avut altă opinie, afirmând că fondurile financiare obținute în urma acestor servicii sunt „capici”.

„Conștientizăm că Transnistria este parte componentă a RM sau nu? Să-i întrebați pe cei care au furat miliardul cum se reflectă în în economie. Întrebați pe cei care au creat această schemă coruptă, oligarhică din țară? Dacă vom număra „capicile”, vom pierde țara”, a spus Vladimir Voronin.

Și liberalii s-au alăturat solicitării privind audierea viceprim-ministrului pentru Reintegrare. „Luarea acestei decizii nu a corespuns principiului transparenței”, a spus deputatul Roman Boțan.

„În societate există diverse opinii. Cred că este nevoie de o clarificare din partea experților care au negociat aceste raporturi”, a menționat și deputatul din grupul PPEM, fost vicepremier pentru Reintegrare, Eugen Carpov.

Socialiștii și democrații au avut aceeași opinie, iar propunerea privind audierea șefei de la Reintegrare a fost respinsă.

„Este una dintre puținele inițiative menite să asigure cel puțin libertatea circulației acestor cetățeni, libertatea afacerilor, mai multe discuții între noi. PSRM nu va susține audierile”, a spus socialistul Vlad Bătrâncea.

Amintim că posesorii de mașini din regiunea transnistreană vor primi plăcuțe neutre și vor fi admiși în traficul internațional începând cu 1 septembrie 2018, potrivit unei decizii semnate săptămâna aceasta către reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului, la Bender.

Decizia vizează doar persoanele fizice. Mijloacele de transport vor avea plăcuțe auto neutre, cu numere de înmatriculare format din trei litere și trei cifre.

Reînregistrarea autovehiculelor transnistrene se va face la cerere, în două oficii din orașele Tiraspol și Râbnița, care vor fi create cu asistența Misiunii OSCE în Republica Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: