Breaking News

image
Sursa foto: jc.md

Disensiunile dintre consilierii DA şi PAS din Criuleni ar putea aduce un socialist în fruntea raionului

Când doi se bat, al treilea câştigă. Zicala se potriveşte ca o mănuşă pentru situaţia alegerii conducerii raionului Criuleni. Disensiunile între consilierii PAS şi PPDA, care deţin împreună 11 mandate, ar putea aduce un preşedinte socialist în fruntea raionului, deşi aceştia din urmă au doar 6 mandate de consilieri.

Consilierii PPDA nu susţin candidatul propus de PAS la şefia raionului, pentru că acela le-ar fi spus verde în ochi că nu aspiră cu tot dinadinsul să ajungă preşedinte de raion. Candidatul propus de PPDA a avut susţinerea consilierilor din PAS, dar nu a găsit susţinerea necesară în rândul consilierilor din celelalte formaţiuni. Candidatul propus de socialişti este agreat de democraţi şi a găsit susţinere şi în alte partide, cu toate acestea ar mai avea nevoie de câteva voturi din PAS ori PPDA. Deşi liderul PAS Criuleni, Roman Onică, a acuzat PPDA că intenţionează să voteze candidatul socialist, liderul PPDA Criuleni neagă acest lucru şi spune că niciun consilier din formaţiunea sa nu va vota un socialist în fruntea raionului.

Ghenadie Cazacu, liderul fracţiunii PLDM în consiliul raional Criuleni, ne informează că alegerea conducerii raionului aici se tărgănează deoarece în consiliu au acces mai multe partide, unele cu câte 1 – 2 consilieri, iar „ambiţiile unor persoane sunt foarte mari”. „Suntem trei consilieri PLDM. Dorim să formăm o majoritate cu consilierii din partidele de dreapta. Ba chiar am propus împreună cu colegii din PUN, care au doi consilieri, candidatura lui Oleg Ogor la funcţia de preşedinte. Nu a fost acceptată şi am spus că susţinem candidatura lui Alexandru Carţân, propus de PAS. Acesta din urmă însă nu este susţinut de PPDA. La rândul lor, candidatura lui Pavel Spînu, propusă de PPDA, deşi este susţinută de cei de la PAS şi chiar având susţinerea noastră, nu întrunea numărul necesar de voturi. Lucrurile s-au tărăgănat, iar după ce a picat Guvernul Sandu şi a fost învestit Guvernul Chicu, socialiştii au venit şi insistă pe votarea propriei candidaturi”, ne-a spus Ghenadie Cazacu.

PAS: „Nu vom vota un socialist”

Liderul fracţiunii PAS Criuleni, Roman Onica, ne spune că, potrivit surselor pe care le are, colegii din PPDA, PD şi PSRM ar fi avut o întâlnire şi ar fi identificat deja candidatura pe care o vor vota, informația respinsă de consilieruii Platformei DA.

„Noi am avut suficiente voturi pentru a alege un preşedinte din partea PAS. E vorba de Alexandru Carţân, originar din s. Maşcăuţi, pentru care au acceptat să-şi dea voturile și cei din PLDM, PUN, un candidat independent şi unul de la Partidul Verde Ecologist. Am fi avut deja preşedinte, dar colegii PPDA au refuzat să-l voteze. Au insistat pe propria candidatură. Am acceptat-o, dar deja ei nu au găsit susţinerea la celelalte partide. Noi nu vom vota un preşedinte socialist, pentru că voturile cetăţenilor au fost date pentru altceva. Le-am propus partidelor de dreapta să ne mai întâlnim o dată, până la următoarea şedinţă care va avea loc joi, ca să identificăm o soluţie. În caz contrar vom trece în opoziţie”, a spus Onica.

„Vom continua negocierile”

La rândul său, preşedintele PPDA, Mihail Colesnicenco, a negat acuzaţia că el ori consilierii din fracţiunea sa ar putea vota candidatura propusă de socialişti la funcţia de preşedinte al raionului. „Nu am susţinut candidatul PAS, pe Alexandru Carţân, deoarece acesta ne-a spus franc, în prezenţa şi a unor membri PAS, că nu intenţionează cu tot dinadinsul să ajungă preşedinte de raion, dar l-a propus echipa şi el a acceptat. Este lider al unei gospodării ţărăneşti pe care o conduce cu succes timp de mai mulţi ani, dar acest fapt nu e totuna cu a conduce un raion. Am tras concluzia că nu are nici dorinţa şi nici capacităţile necesare. Este agreat de partidele cu doi, trei consilieri pentru că au văzut că nu trece propria candidatură şi au găsit această soluţie în speranţa că ar putea fi ulterior manipulat. Nu votăm această candidatură, cu atât mai puţin candidatura socialiştilor”, ne-a declarat Colesnicenco.

Aceeaşi sursă ne-a mai informat că sunt gata să continue negocierile până joi, când va avea loc următoarea şedinţă, ca să identifice o candidatură din partea Blocului ACUM la funcţia de preşedinte.

„Le-am spus colegilor de dreapta ieri, care m-au învinuit că aş intenţiona să votez un candidat socialist, că dacă acceptam un astfel de compromis, deja toată procedura de alegere a conducerii raionului ar fi fost finalizată. Socialiştii nu au de unde propune o candidatură bună”, a conchis Colesnicenco.

Socialiştii l-au propus pe Alexandru Grati la funcţia de preşedinte de raion. Mai mulţi consilieri ne-au informat că nu susţin candidatura acestuia din cauza că acesta a votat unele decizii dubioase adoptate în cadrul unor şedinţe extraordinare organizate înainte de alegerile locale din acest an. Printre acestea, majorarea cheltuielilor la utilizarea maşinilor de serviciu până la 60 de mii de lei. Astfel, cele două maşini, ale preşedintelui şi a vicepreşedintelui de raion, urmau să efectueze zilnic câte 245 km. O altă decizie de acest gen prevedea casarea unor bunuri materiale din cadrul consiliului raional: fotolii, mese, scaune şi alte obiecte de interior. Printre acestea se număra, spre exemplu, fotoliul preşedintelui raionului, procurat din bani publici, de 11 mii lei, utilizat pe durata unui mandat. Se mai spune că una dintre mesele scumpe de sticlă, casate atunci, şi-ar fi găsit locul în oficiul organizației PD din Criuleni.

Svetlana Corobceanu

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: