image
Sursa foto: facebook.com/alexander.slusari

Victimele mafiei imobiliare: Mai mulți locatari de pe str. Alba Iulia se opun ridicării unui bloc de locuit pe doar 0,07 ha

Un grup de locatari de pe strada Alba Iulia se împotrivesc construcției unui bloc de locuit pe o suprafață de doar 0,07 ha, privatizat printr-o schemă obscură și care este menit doar pentru spații comerciale, nu și locative.

Mai mulți locuitori din blocurile locative Alba Iulia 2-6 au ieșit ieri în stradă pentru a se opune ridicării blocului cu pricina. Oamenii cer stoparea construției ilegale și „oprirea dezmățului”.

„Acești Oameni cu Demnitate se opun construcției unui bloc locativ pe suprafață de doar 0,07 ha. De câțiva ani locatarii luptă împotriva sistemului mafiot. Și aici nu-i vedem pe consilierii socialiști, care să vină măcar să zdruncine gardul șantierului. Știți de ce ? De aceea că administratorul companiei Reconscivil este domnul Valeriu Sufrai, membrul Consiliului Economic pe lângă președintele Dodon. Aceasta bucățică de capitală Plahotniuc a aruncat-o vasalilor cu steluța”, spune vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari.

Potrivit vicepreședintelui DA, acest teren a fost privatizat printr-o schemă obscură și construcția acestuia încalcă toate legile posibil.

„Contrar prevederilor Regulamentului Local de Urbanism al Orașului Chișinău, o firmă de construcție Reconscivil încearcă să construiască pe acest lot un bloc locativ cu 11 etaje. Aproape toata suprafață acestui teren are codul zonal C2, care prevede construirea doar a spațiilor comerciale. Însă, în certificatul de urbanism, semnat de cel mai vestit reprezentant al mafiei în primărie, viitorul pușcariaș Nistor Grozavu, se indică că acest teren cuprinde zonele C2 și R6, fără delimitarea suprafețelor”, afirmă Alexandru Slusari.

În afară de aceasta, eliberarea acestui certificat nu a fost predecesată de consultări publice obligatorii, ceea ce încalcă cras art. 27-29 din LEGEA Nr. 835 cu privire la principiile urbanismului şi amenajării teritoriului.

„Mai mult, zona C2 prevede Coeficientul maximal al suprafeței utile (CUT) - 2. Acest coeficient, vorbind mai simplu, se calculează prin împărțirea suprafeței tuturor etajelor la suprafața terenului. În cazul de față el va depăși 4, dacă blocul respectiv va fi construit”, a mai menționat vicepreședintele. „Cu primarul general Andrei Năstase cu certitudine acest dezmăț ar fi demult oprit!”, a punctat Slusari.

Noutăţile partenerilor

comentarii: