image
Sursa foto: Jurnal.md

Zilele Europene ale Patrimoniului, ediția 2019

Zilele Europene ale Patrimoniului reprezintă o iniţiativă a Consiliului Europei începând cu anul 1985, prima ediție desfășurându-se în Franţa. Din 1999 şi Uniunea Europeană s-a implicat în celebrarea acestora, iar sloganul permanent a devenit „Europa, un patrimoniu comun”.

Anual, în luna septembrie, în cele 50 de țări semnatare ale Convenției Culturale Europene (1954), sunt marcate Zilele Europene ale Patrimoniului. Peste 70.000 de evenimente cu participarea a 20 de milioane de vizitatori sunt organizate în fiecare an pentru a contribui la sensibilizarea opiniei publice referitor la patrimoniul paneuropean și pentru a încuraja populația să se implice activ în protejarea și consolidarea patrimoniului cultural pentru generațiile actuale și viitoare.

Ediția din acest an are genericul „Artă și Divertisment”. De-a lungul secolelor, aceste două componente au fost surse de inspirație, consolare și provocare pentru milioane de oameni. Aceste fațete ale patrimoniului cultural comun au contribuit la crearea identității culturale europene prin captivarea continentului și a întregii lumi prin note, forme, modele, linii.

Zilele Europene ale Patrimoniului 2019 îndeamnă publicul larg să facă cunoștință cu istoria comună europeană și prezintă patrimoniul cultural drept geneză a valorilor tradiționale, asigurând conexiunea între generații, între trecut și viitor.

Evenimentele organizate în acest scop pun în valoare monumentele istorice, siturile arheologice, colecţiile de artă, spectacolele de teatru, meşteşugurile tradiţionale etc., oferindu-le ocazia vizitatorilor să cunoască patrimoniul cultural comun și să se implice activ în salvgardarea acestuia.

În Republica Moldova, în anul 2019, Zilele Europene ale Patrimoniului au loc în perioada 10 septembrie – 12 octombrie sub genericul „Artă și Divertisment: Descoperă Artistul din Tine” și, tradițional, sunt organizate de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării cu suportul financiar al Consiliului Europei. Evenimentele poartă un caracter social, iar intrarea este liberă.

Partenerii evenimentului sunt Consiliul Europei și Comisia Europeană.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: