image
Sursa foto: jurnal.md

Promo-LEX: Candidaţii care au folosit resurse administrative și au împărțit daruri electorale

Misiunea de Observare Promo-LEX a lansat al treilea raport de monitorizare a alegerilor locale noi din 20 mai, anunţând că au fost constatate mai multe probleme, printre care nedeclararea tuturor cheltuielilor efectuate de către concurenții electorali, prezența discursului instigator la ură și discriminare în mesajele concurenților, etc.

De asemenea, observatorii Promo-LEX au mai constatat că, doar jumătate din secțiile de votare au rampe de acces.

„Continuă a fi înregistrate situații care pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative. Astfel, observatorii au raportat 15 cazuri, dintre care: trei întâlniri cu alegătorii organizate în incinta instituțiilor de învățământ în timpul orelor de muncă, . Întâlnirile au fost organizate de candidatul socialiştilor, Ion Ceban, şi Silvia Radu. Totodată, patru întâlniri cu alegătorii organizate în incinta întreprinderilor de stat în timpul orelor de muncă -PSRM, PUN şi CI Silvia Radu, opt întâlniri cu alegătorii organizate în incinta instituțiilor medicale în timpul orelor de muncă: 4 – PSRM, 2 – PUN, 1 – PL, 1 – PPȘ.

Raportorii spun că președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a implicat în continuare în campania electorală a candidaților PSRM, Ion Ceban și Alexandr Usatîi. „Implicarea Președintelui în activități de agitație în favoarea unui concurent poate fi interpretată, inclusiv, drept utilizare a resurselor administrative în favoarea concurenților electorali menționați”, se arată în raport.

Comparativ cu perioada precedentă de raportare, misiunea anunţă că a constatat o creștere semnificativă a numărului de cazuri de oferire a cadourilor electorale (17 în total), cu implicarea concurenților electorali din partea PPȘ – 8 cazuri; Silvia Radu – 5 cazuri; PSRM – 2 cazuri.

Totodată, în timpul monitorizării, s-a constat că concurenții electorali nu au declarat toate cheltuielile efectuate, iar unii concurenți au depășit esențial plafonul cheltuielilor permise.

Promo-LEX a anunţă că a identificat noi cazuri de utilizare a discursului instigator la ură și discriminare în mesajele concurenților, a discursurilor sexiste precum și a altor forme de intoleranță manifestate public.

„Au fost identificați doi concurenți electorali afectați de diferite forme de intoleranță. Cel mai afectat de mesaje instigatoare la ură și discriminare rămâne a fi Andrei Năstase, candidat la funcția de primar al mun. Chișinău (în 3 cazuri din 4), urmat de Arina Spătaru, candidată la funcția de primar al mun. Bălți. De cealaltă parte, Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de primar al mun. Chișinău a instigat la discriminare sugerând că va limita dreptul la exprimare și întrunire a unui grup de persoane din motivul orientării sexuale a acestora. De asemenea, Pavel Verejan, candidatul PPȘ la funcția de primar al mun. Bălți a utilizat stereotipurile legate de gen”, punctează raportorii.

Perioada de monitorizare 1 mai -16 mai 2018. Finanțele concurenților electorali au fost monitorizate pentru perioada 28 aprilie -11 mai 2018.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: