image
Sursa foto: RISE Moldova

Investigaţie RISE Moldova: O nouă piesă din puzzle-ul „The Russian Laundromat”

„Două consultante offshore, una din Cipru și alta de pe un arhipelag din Caraibe, l-au însurat pe un moldovean cu o companie offshore din Bahamas, folosită în cea mai mare operațiune de spălare de bani din Europa de Est — „The Russian Laundromat”. Moldoveanul, însă, spune că nu știe nimic”, se arată într-o nouă investigaţie RISE Moldova.

Jurnaliştii de la RISE Moldova spun că asta nu e tot: „În combinația creatoarelor de firme offshore mai apare un cetățean al Republicii Moldova, conectat la bancherul Veaceslav Platon — unul dintre arhitecții prăbușirii sistemului bancar din Moldova, dar și una dintre persoanele anchetate pentru suspiciuni privind implicarea în The Russian Laundromat”.

Investigaţia scoate la iveală şi compania Vizalot Limited înființată, în 2002, în paradisul fiscal din Bahamas și utilizată în mai multe inginerii financiare din Europa de Est.

„Inițial, a figurat în Ucraina în cadrul unor procese de judecată legate de structura de acționariat a unor mari companii, iar în 2011 a fost folosită într-un litigiu din Republica Moldova, parte din puzzele-ul The Russian Laundromat — mașina prin care rușii au spălat 20 de miliarde de dolari”, scrie sursa.

Mai multe informaţii citiţi pe RISE Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: