image
Sursa foto: jurnal.md

ACUM, cerere oficială către Smirnov, care a prezidat prima ședință a Parlamentului, de reluare de urgență a ședinței // DOC

Liderii Blocului ACUM îi cer deputatului PSRM Eduard Smirnov, care a prezidat prima ședință a Parlamentului, să reia în regim de urgență ședința.

Într-o adresare oficială, semnată de președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, și lidera PAS, Maia Sandu, decanul de vârstă al Parlamentului, deputatul Eduard Smirnov, este somat să reia ședința Legislativului. Or, nici Constituția Republicii Moldova, nici Regulamentul Parlamentului nu condiționează reluarea/desfășurarea ședinței Parlamentului de existența/declararea majorității parlamentare, spun liderii ACUM.

„În conformitate cu Regulamentul Parlamentului, având în vedere că sunteți cel mai în vârstă deputat, ați fost împuternicit să prezidați ședința din 21 martie 2019, de constituire a organului reprezentativ suprem al poporului RM și unica autoritate legislativă a statului. Prin anunțarea deliberată a unei pauze pentru o perioadă nedeterminată de timp și prin nereluarea până în prezent a acesteia este tergiversată în mod artificial alegerea președintelui Parlamentului, a vicepreședinților, formarea Biroului Permanent și înființarea Comisiilor parlamentare”, se spune în adresare.

Astfel, este blocată abuziv procedura de adoptare a legilor, fapt care, produs timp de trei luni, poate conduce la dizolvarea Parlamentului, atenționează liderii ACUM.

„Nici Constituția RM, nici Regulamentul Parlamentului nu condiționează reluarea/desfășurarea ședinței Parlamentului de existența/declararea majorității parlamentare. Având în vedere cele expuse, Vă cerem reluarea în regim de urgență a ședinței Parlamentului în cadrul legal și constituțional”, se spune în document.

Mai mult, invitat aseară la „Ora Expertizei”, de la Jurnal TV, Andrei Năstase a declarat că dacă Eduard Smirnov nu va relua şedinţa Parlamentului, blocul ACUM va trebui să-l reclame penal.

„Ceea ce riscă Eduard Smirnov dacă nu va da curs sesizărilor noastre de a relua şedinţa de constituire a Parlamentului - va trebui să-l reclamăm penal”, a declarat liderul Platformei DA.

adresare ACUM către Smirnovadresare ACUM către Smirnov

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: