image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

R. Moldova, vulnerabilă în fața dronelor rusești; Recean: Vedem obiecte care zboară la altitudine mai mare de 2000 de metri

Spațiul aerian al Republicii Moldova este neprotejat, iar utilajul existent poate detecta doar obiectele, care zboară la o altitudine mai mare de 2000 de metri, a declarat astăzi prim-ministrul Dorin Recean după ședința Guvernului.

Potrivit acestuia, autoritățile încă lucrează la crearea unei platforme de prevenire, după modelul celui din Ucraina sau România. Subiectul a fost abordat în contextul incidentului din 11 februarie, când segmente ale unei drone au fost găsite în câmp, lângă satul Etulia.

„Cu ajutorul partenerilor din vest este să avem un sistem care acoperă total necesitățile de identificare la timp a acestor rachete, drone, ca la prima etapă să putem să preîntâmpinăm cetățenii de pericol pentru evacuare. Următoarea etapă de investiții va fi pentru a avea capacitatea de a doborî aceste obiecte, fie rachete, fie drone”, a declarat premierul.

Referindu-se la bucățile de dronă de tip Shahed, care au fost găsite recent în raionul Vulcănești, Dorin Recean a precizat că radarul, pe care Guvernul l-a cumpărat în decembrie trecut de la francezi, nu poate detecta acest tip de drone, care poate zbura și la altitudini mici.

„Putem să vedem din timp obiectele care zboară de la o altitudine de 2000 de metri în sus”, a adîugat Recean.

Până în 2030, autoritățile ar trebui să achiziționeze suficiente radare capabile să detecteze orice obiect periculos în spațiul aerian al Republicii Moldova, a conchis Recean.

Dronele pe care Rusia le folosește în războiul declanșat în Ucraina sunt extrem de periculoase, afirmă ministrul Apărării, Anatolie Nosatâi.

„Este destul de periculoasă, capacitatea de explozibil de aproximativ 50 de kilograme putea să aibă o pagubă imensă și putea să se soldeze cu jertfe umane”, a menționat ministrul.

La această etapă, cetățenii care locuiesc în apropiere de Ucraina nu pot fi preveniți despre eventuale riscuri, a mai spus ministrul.

„Știu că, colegii de la Ministerul de Interne lucrează asupra platformei de înștiințare pe teritoriul național, așa cum este făcut în Ucraina și în România”, a mai precizat Nosatâi.

Pe 11 februarie curent, în apropiere de satul Etulia, raionul Vulcănești, au fost depistate fragmente de dronă de tip Shahed, care avea și o încărcătură de circa 50 de kilograme de substanță explozivă. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.

Noutăţile partenerilor

comentarii: