image
Sursa foto: newsmaker.md.

Secretarii de stat devin funcții de demnitate publică: „Cu mașina de serviciu, în orele de muncă, făceau agitație pentru PD”

Parlamentul a decis schimbarea statutului funcțiilor de „secretar general al Guvernului”, „secretar de stat” și de „șef sau șef adjunct al oficiului teritorial al Cancelariei de Stat” din funcții publice în funcții de demnitate publică.

Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima lectură de legislativ.

Totodată, proiectul prevede instituirea funcției de „secretar general al ministerului”, care va substitui funcția de „secretar general de stat”.

Totodată, documentul vizează delimitarea atribuțiilor de „secretar de stat” și „secretar general al ministerului”.

„În aceste funcții au fost numite persoane loiale PD, care au făcut agitație electorală. Există riscul ca activitatea ministerelor să fie blocată. Chiar dacă printre ei sunt persoane oneste și profesioniste, numărul acestora este infim de mic. Persoanele care au activat ca niște profesioniști și nu au făcut agitație politică vor putea activa în continuare”, a declarat deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

„Ați pus că mulți secretari de stat nu sunt onești? Cum ați măsurat?”, a întrebat deputatul PD Violeta Ivanov.

„În funcție de hainele cu sigla PD purtate la întâlnirile electorale, în orele de muncă, folosind mașina de serviciu. Umblau toată ziua cu mașinile de serviciu și făceau agitație electorală. Ați impus o sută de criterii pentru numirea secretarilor de stat, dar nu ați respectat niciunul. Noi îi vom selecta după principiile integritate și profesionalism”, a menționat Sergiu Litvinenco.

„Sunt multe acuzații nefondate la adresa fostului Guvern”, a adăugat și deputatul PD Sergiu Sârbu, care a acuzat autorii că nu au adus argumente suficiente. „Cei în care dați acum cu piciorul sunt floarea intelectualității. I-am rugat să preia aceste funcții”, a spus Monica Babuc. „Ceea ce faceți acum, aruncați RM cu cinci ani în urmă, politizați aceste funcții”, a adăugat și Pavel Filip.

„Cei de la PD au făcut un fel de spam juridic. Lăsați jelea, ipocrizia și standardele duble. Uitați-vă în oglindă. V-ați bătut joc de instituțiile de stat și norma de drept și veniți aici și citiți lecții. Nimeni nu are de gând să facă atitudinea față de oameni care s-au comportat corect și profesionist. Veniți și spuneți sincer că-s oamenii voștri și și nu vreți să fie clătinați din funcții. Noi știm că nu vreți, dar vor trebui să părăsească, pentru că acolo trebuie să vină profesioniști”, a menționat deputatul PSRM Ion Ceban.

„Continuați să folosiți bunul nume ale unor persoane pe care le-ați impus să semneze diverse acte. Oamenii care merită vor rămâne în funcții. Nu mai folosiți bunul nume al oamenilor și nu-i mai călcați în picioare”, a spus și deputatul PAS Liliana Nicolaescu Onofrei.

Proiectul de lege urmează să fie votat în lectura a doua.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: