image
Sursa foto: Jurnal.md

Proiect de lege privind înlocuirea în legislația RM a sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”

Sintagma „limba moldovenească” din mai multe legi în vigoare ar putea fi substituită cu sintagma „limba română”. O inițiativă în acest sens a fost prezentată astăzi la Parlament de către deputații Blocului ACUM, Iurie Reniță și Lilian Carp.

„Avem acte legislative care mai păstrează reminiscențele sovietice. Existența în continuare a noțiunii de limbă moldovenească, ce a fost consfințită încă în perioada lui Stalin, din păcate persistă și astăzi. Este un mare neadevăr lingvistic și istoric”, a declarat Iurie Rență.

Inițiativa legislativă prevede modificarea mai multor legi în vigoare, precum Codul jurisdicției constituționale, Legea privind organizarea judecătorească, Regulamentul Parlamentului, Legea privind actele de stare civilă și Legea privind funcția publică și statutul funcționarului public, dar și alte acte care derivă din aceste legi.

Potrivit autorilor, proiectul de lege este în strictă concordanță legală cu Hotărârea Curții Constituționale, care prevede că, în cazul divergențelor între textul Declarației de Independență și cel al Constituției, prevalează cel din Declarația de Independență.

Amintim că, în 2013, magistraţii constituţionali au decis că denumirea corectă a limbii de stat în Republica Moldova este limba română şi că textul Declaraţiei de Independenţă, în care se spune că limba oficială este româna, prevalează în raport cu textul Legii Supreme.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: